A testünk számos területén okozhat fájdalmat a helytelen ülés. Bizonyára ez Önnek sem újdonság. Gyakori panasz például, hogy ülés közben a lábak elzsibbadnak, megdagadnak. Ez pedig annak köszönhető, hogy a helytelenül beállított szék miatt összenyomódnak a térdhajlat mögötti testszövetek. Plusz ezen a részen haladnak azok az ütőerek is, amik az alsó végtagokba szállítják a vért. Nem beszélve a lábfejek felé vezető idegpályákról. Ha ezeket a rendszereket folyamatos nyomás éri, zsibbadást érezhetünk.

 

A panasz egyébként úgy kerülhető el, ha változtatunk az ülés mélységén, és ügyelünk arra, hogy a térdhajlat és a szék ülő felülete között 6-7 centiméteres távolság legyen.

 

A másik gyakori probléma az ínhüvelygyulladás vagy kéztőcsatorna-szindróma, azaz a CTS is.

 

Ezek a panaszok általában akkor jelentkeznek, ha a karfa nem megfelelő magasságban támasztja meg az alkart. Az ideális esetben a karokat úgy kell megtámasztani, hogy azok az asztal síkjával párhuzamosan, valamivel az egér és a billentyűzet felett helyezkedjenek el. Ha a könyökök ennél alacsonyabban vannak, a csukló akadályba ütközik a munka során. Ezt megpróbáljuk korrigálni, ami helytelen kéztartást eredményez. Ami ha hosszú időn át fennáll, akár ínhüvelygyulladást is okozhat.

 

 

Ugyanakkor lényeges arra is ügyeljünk, hogy a gerincoszlop megfelelően legyen megtámasztva. Egészen pontosan a hátgerinc alsó szakaszának a görbületét kell helyesen támasztani. Így lehet tehermentesíteni a gerincoszlopot, csökkenteni az arra ható erőket. Ezzel a “trükkel” egyébként minimalizáljuk az összecsuklás lehetőségét. Ellenkező esetben összeroskad a gerincoszlop, és a fej előrebillen.

 

Ez a testhelyzet pedig kimondottan terheli a vázrendszert. Különösen a fejet, a nyakat és a vállakat.

 

Ahogy a Műszaki Egyetem erre vonatkozó összeállításában is olvasható: az irodai munkát végzőkről felvett adatok arról tanúskodnak, hogy a számítógépet használók több mint kétharmada a munkával kapcsolatos diszkomfort érzése fő területeiként a fejét, a nyakát és a vállát jelölte meg. Ha viszont az ülő helyzetben előreeső fej jelenségét az ágyéki gerincszakasz megtámasztásával megfelelőképpen közömbösítik, akkor ezek a panaszok lényegében megszűnnek.

 

Az ágyéki gerinc a leghatékonyabban egy megfelelő irodai székkel támasztható meg. Az említett szakértői anyagban erről ez olvasható: Ha helyesen állítják be a székek háttámláját, akkor képesek arra, hogy teljességgel idomuljanak a bennük ülő személy ágyéki gerincoszlopának görbületéhez.

 

Vagyis ha jó a szék, nem fájdul meg a hát és a nyak

 

És ez csak pár tünet és panasz, ami jelentkezhet, ha nem megfelelően ülünk az irodai munkavégzés közben. Figyeljen tehát oda Ön is, és ügyeljen a helyes testtartásra! Válasszon ehhez ideális irodai széket! Nézze meg itt az Írókéz irodaszer webáruház kínálatát!