A rosszul megválasztott irodai szék stresszessé tesz. Ugyanis ha a rossz ülés miatt merevek lesznek a nyaki izmok, az előbb utóbb feszültséggel is jár. Ennek elkerülése érdekében célszerű megfelelő irodai széket választani. Divatos szóval élve ergonomikus irodai széket vásárolni.

 De milyen egy megfelelő irodai szék?


A legegyszerűbb, ha úgy írjuk le: olyan, amilyenek mi vagyunk. Egészen pontosan olyanná formálható, amilyenek a mi igényeink. Vagyis fontos, hogy a lehető legtöbb része állítható legyen.

Az irodai szék fogalma sokaknál abban merül ki, hogy állítható a magassága. Ez kevés, ugyanakkor fontos. Hiszen akkor lesz kényelmes az ülés, ha nem kell ágaskodunk a lábfejünkkel, de az se jó, ha túl alacsony a szék. Az ideális, ha a comb és vádli derékszöget zár be. A talp pedig teljesen a talajra illeszkedik.

 

Legyen elegendő ülő felület és legyen módosítható a támla dőlésszöge

 

Általában nem állítható, de lényeges, hogy legyen elegendő ülő felülete az irodai széknek. Legalább annyi, hogy kényelmesen hátra tudjunk ülni. Méghozzá úgy, hogy a támla megtámassza a derekunkat. A lumbális rész támasztásához viszont már jó, ha tudjuk állítani a támlát. Ha erre nincs lehetőség, a helytelen ülés hatására torzul a gerincoszlop, ami végeredményben fájdalomhoz és fáradtsághoz, azaz feszültséghez vezet. Az ergonomikus irodai szék háttámlája akkor az ideális, ha megfelelően párnázott, így hosszabb idő után sem érezzük majd kényelmetlennek az ülést.

 

Ha szeretnénk, állíthassunk a karfa méretein


A karfa állíthatósága is lényeges szempont az irodai szék vásárlásakor. Ha ezt nem tudjuk megfelelően beállítani, nem képesek pihenni a vállak, a karok, ami megint csak izomfeszülést eredményezhet.

 

Csakis forgószék jöhet számításba


Fontos ugyanakkor az is, hogy az irodai szék forgatható legyen. Ha ez a funkció hiányzik, sokkal fárasztóbb és komplikáltabb lesz a munka.

 

Nézzük pontokba szedve, hogy mire célszerű figyelni:

 

  • Legyen a lehető legtöbb része állítható.

  • Fontos, hogy az ülőmagasságot változtathassuk.

  • Számít, hogy mekkora az ülőfelület és a támla.

  • Legyen változtatható a támla dőlésszöge.

  • Kényelmesen párnázott, jól szellőző anyagból készült székeket nézegessünk.

  • Ha szeretnénk, módosíthassunk a karfa méretén.

  • És lehetőleg forgószéket válasszunk!Vagyis ha új irodai széket vásárolna, az elsődleges szempont, hogy a saját igényeihez igazíthatót keressen. Nálunk, az Írókéz irodaszer webáruházban talál ilyeneket. Ha kíváncsi ezekre, ide kell kattintania.

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider