Egy 2016-ban publikált, világszerte 8 ezer munkavállaló véleményét összesítő tanulmány szerint tízből négy válaszadó találkozott már a munkahelyén üres szappan- és papíradagolókkal, valamint nem megfelelően tisztított mosdókkal. Önnel is előfordult már hasonló?

 

 

Az említett kutatást egyébként – nem véletlenül - az SCA papíripari vállalat és a higiéniai termékeket forgalmazó Tork cég végeztette el, hiszen mindkét vállalat „erősen érdekelt” az irodai munkahelyi környezet alakításában. A kutatást pedig az indokolta, hogy miközben egyre elterjedtebbek az irodákban a technológiai újdonságok, köztük a legkülönfélébb okoseszközök (ezekre költenek a munkaadók), a munkahelyi higiéniára mintha kevesebb figyelem jutna. Pedig ugyanez a felmérés állapította meg, hogy az alkalmazottak egyre tájékozottabbak és igényesebbek az irodai környezetükkel kapcsolatban. Ami pedig azt a kötelezettséget rója a munkáltatókra, hogy egészséges, fenntartható és vonzó munkakörnyezetet biztosítsanak a dolgozóiknak. És ebbe bizony nagyon is beletartozik a munkahelyi higiénia – írja a tanulmányt ismertetve az m2mzona.hu.

 

Egyszerűbben fogalmazva: nem engedheti meg a munkáltató, hogy üres szappan- és papíradagolókkal, illetve nem megfelelően tisztított mosdókkal, mellékhelyiségekkel találkozzanak a dolgozók. Persze rögtön hozzá kell tennünk, hogy nem attól lesz higiénikus a munkahely, ha mindig van elegendő WC-papír vagy kéztörlő, illetve folyékony szappan a tartóban, az adagolóban. Ennél sokkal többről van szó.

 

A higiénia tisztaság és igényesség kérdése, azaz a dolog legalább kétoldalú megközelítést igényel. Mert hiába igyekszik a munkaadó, vagy az általa ezzel a feladattal megbízott takarító személyzet a higiénikus munkahelyi környezet kialakítására és fenntartására, ha a dolgozók – mit se törődve ezzel – magukról megfeledkezve naponta „összerondítják” a környezetüket. Mert valljuk be, erre is hozhatunk példákat.

 

Egymásra mutogatás helyett közös megoldásra kellene törekedni. Ezt a célt fogalmazzák meg azok a cégek is, amelyek erőteljes fejlesztésekbe kezdtek az úgynevezett higintelligens megoldások alkalmazása érdekében.

 

Fotó: tork.hu

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan eszközöket igyekeznek elterjeszteni a mindennapokban, amelyek a higiénia területén jelentenek okos megoldást. Ilyen például az intelligens szappanadagoló, amely értesítést küld a személyzetnek, ha kezd kifogyni a kéztisztító folyadék. Van már arra is lehetőség, hogy beépített szenzorok segítségével folyamatosan mérjék a mosdót használók számát, ennek ismeretében tudják, mikor érkezett el az idő, amikor dolga van a takarító személyzetnek.

 

A dolog lényege, hogy a valós idejű információk segítségével megelőzhetőek a problémák és a dolgozói panaszok – hívja fel a figyelmet a blog.iroda.hu.

 

Egyébként jogszabály is előírja: a munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkahelyeket, a munkaeszközöket, illetve a felszereléseket és a berendezéseket a higiénés követelményeknek megfelelően rendszeresen takarítsák és tisztítsák. Ha tehát a dolgozó piszkos mosdóval találkozik, okkal mondja azt, hogy a munkaadója nem tett eleget a jogszabályi előírásoknak. Egyébként a fentebb hivatkozott tanulmányban az is szerepel, hogy a válaszadók 79 százaléka tájékoztatná is a vezetőséget a fennálló problémákról és hiányosságokról.

 

Amíg nálunk is szélesebb körben elterjednek az intelligens higiéniai berendezések – és nem csak a használat után automatikusan öblítő piszoárok jelentik ebben a körben a csúcstechnológiát -, addig ki-ki gondoskodjon arról, hogy mindig legyen elég papír a tartókban és szappan az adagolókban, és rendszeresen takarítsák a mosdót. No meg persze a konyhát is.

 

Az Írókéz irodaszer webáruház higiéniai termékeit itt találja.

 

A személyi higiéniai cikkektől a szalvétákon és a papírtörlőkön át a mosdókba való különféle termékekig igen sokrétű a kínálat. A toalett és szanitertisztító szereket ide kattintva külön is megtekintheti.

 

S ha már a Tork felmérését emlegettük, itt ajánljuk a figyelmébe a cég kéztörlő adagolóit és az azokhoz alkalmas tekercseket.

 

Válasszon Ön is az intelligens megoldások közül! Íme, egy lehetőség: a szenzoros, kifogyást jelzős adagoló, szintén a Torktól.

 

Vagy egy másik készülék, ami ugyancsak szenzoros és LED fénnyel jelzi, ha után kell tölteni. Ez egy Tork habszappan adagoló.

 

Lám, valami már elindult az intelligens higiéniai berendezések alkalmazása terén. Várjuk a folytatást.