Hajlamosak vagyunk olykor háttérbe szorítani a kézírást a digitális megoldásokkal szemben. Pedig egy friss tanulmány szerint jobban tennénk, ha gyakrabban ragadnánk írószert.

A HáziPatika.com idézi az Association for Psychological Science nevű lapban megjelenteket. Miszerint ha kézzel írjuk a jegyzeteket, sokkal könnyebben megjegyezzük az információkat, mintha egyből digitális verzióban rögzítenénk azokat. Vagyis a kézzel leírt szöveg sokkal jobban megragad a memóriában. Ez az egyik érv, de van még több is.

 

Például az, hogy a kézírás fejleszti a a finommotoros képességeket. Megfigyelhető, hogy sokkal gyorsabban pörög azoknak az agya, akik rendszeresen írnak kézzel. Ugyanakkor jobb a memóriájuk, ügyesebb a kezük és jobban is fejezik ki magukat szóban és írásban egyaránt.

 

Egy kutatás igazolja azt is, hogy azok a tanulók, akik kézzel írják a beadandóikat, sokkal jobban fogalmaznak, mint azok, akik digitálisan készítik azokat. Ráadásul előbbiek hamarabb is végeznek.

 

 

Az írás a diszlexiában szenvedőknek a tanulási folyamatait is segítik. Ahogy a HáziPatika.com-on írják: így tudják a legjobban megtanulni megformálni a szavakat és megérteni a jelentésüket.

 

Az írás edzi az agyat. Az idősebb korosztálynál ennek különösen nagy jelentősége van. Ugyanis az íráshoz szükség van a finommotoros képességekre és a memóriára. A cikk szerint egyfajta kognitív tréningként is felfogható az írás, ami segít az idős embereknek abban, hogy minél tovább maradjanak szellemileg frissek.

 

Szóval nem árt közben kézzel írni, hiszen nagyon hasznos tevékenységről van szó.

 

Egyébként bíztató jel, hogy kezd újra trendivé válni a notesz használata. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy többen írnak kézzel. Szóval nem ciki kézzel írni egy megbeszélésen vagy a napi teendő listát a kedvenc noteszünkbe, határidő naplónkba lejegyezni. Főleg, hogy ma már igazán nagy a választék noteszekből. Így garantáltan talál mindenki a személyiségéhez illő darabot.

 

De ha már a noteszeknél tartunk, a tollakról is szóljunk. Ha ugyanis jegyzetelni szeretnénk, írószerre is szükségünk lesz. Méghozzá olyanra, ami nem folyat, nem pacáz és kényelmesen használható akár hosszabb jegyzeteléskor is.

 

Nálunk, az Írókéz irodaszer webáruházban talál ilyeneket is, ahogy noteszt és határidő naplót is. Nézzen körül itt, és ne felejtsen el kézzel írni!