Te melyiket szeretnéd? – nézett kérdően az anyuka a szeptembertől első osztályos kisfiára. – Azt, ott! – mutatott rá a fiú a kirakatban az egyik hátizsákra, mire az édesanyja kézen fogta, s már mentek is be az üzletbe, hogy megvegyék a kiválasztott iskolatáskát.

Ugye mindennapos a történet…

 

A baj csak az, hogy iskolatáska vásárlásnál nem elsősorban arra kellene hagyatkozni, melyik tetszik a legjobban. Akár a kisdiáknak, akár a szüleinek. Vannak ennél sokkal fontosabb szempontok is.

 

Ilyen például a megfelelő méret.

 

Lényeges, hogy táska szélessége ne legyen nagyobb, mint a viselőjének a háta, a táska alja lehetőleg a csípő felett helyezkedjen el, a teteje pedig ne legyen magasabban, mint a gyermek tarkója. Fontos a súly is, amit a diák a táskában cipelni fog. Hozzáértők véleménye szerint a táskában hordott súly ne legyen nagyobb a gyermek testtömegének 15-20 százalékánál.

 

Ez pedig nagyon komoly kihívás.

 

Mert a mai háti táskák – kialakításuknak köszönhetően – olyannyira praktikusak, hogy akár az összes iskolaszer és tankönyv elhelyezhető bennük, s bizony időnként úgy is tűnik, mintha a gyerekek valamennyi tanszerüket egyszerre hordanák a táskájukban. Nem helyes, ha megtömjük a hátizsákot, még akkor se, ha valójában könnyíteni akarnánk a gyermekünk helyzetén azzal, hogy ne kelljen még a kezébe is adni valami cipelnivalót. Úgyhogy csak óvatosan a bepakolással!

 

Kétségtelen, hogy a mai iskolatáskák többsége ergonomikus és anatómiailag is megfelel az egészéggel szemben támasztott követelményeknek, de ez se indokolja, hogy túl nagy súlyt helyezzünk a gyermekünk vállára, illetve a hátára. A gerincferdülést, a hát- és derékbántalmakat már iskolás korban meg kell előzni. Ez olyan „tétel”, amit mindenképpen szem előtt kell tartaniuk a szülőknek, amikor hátizsákot vásárolnak iskolatáska céljaira. Mert ugye az már nem kérdés, hogy szinte minden iskolás hátizsákot cipel. Hol vannak már a váll- és a kézi iskolatáskák? (Amik egyébként szintén sok baj forrásai lehetnek abból az egyszerű okból fakadóan, hogy aránytalanul terhelik azt az oldalt, amelyik kézben hordják.)

 

Visszatérve az ergonómiára – ebben a vonatkozásban elsősorban arra kell figyelni, hogy a hétrész megfelelően meg legyen támasztva. Kényelmi szempontból lényeges az is, hogy légáteresztő legyen, azaz jól szellőzzön a táskának ez a része, illetve olyan párnarészeket is tartalmazzon, amik által kivédhető, hogy nyomja a hátat a táska tartalma. Jó, ha a vállpántok szélesek és eléggé hosszúak a megfelelő beállításhoz. Mindezek persze anatómiai követelmények is a táskával szemben.

 

Ha iskolatáskát keres és az Írókéz irodaszer webáruház csaknem százötven darabos kínálatát böngészi, biztos lehet abban, hogy itt ideális hátizsákot talál a gyermekének.

 

És divatos is lesz a táskája.

 

Ezt például érdemes alaposabban is megnéznie.

 

A PULSE iskolatáska egy nagy belső, egy elülső és két oldalsó rekesszel rendelkezik. A vállszíjak megerősített anyagból készültek, állítható hosszúságúak. A hátrész anatómiai kialakítású, szellőző hálóval és habszivaccsal, az aljzat EVA habbal bélelt. A cipzár fém, a táskán fényvisszaverő anyag is található.

 

Persze nem csak a leendő elsősökre kell gondolni a táskafronton, hanem a nagyobbakra is. Tudják ezt az Írókéznél is, ezért a kínálatban található olyan hátizsák is, ami notebook tartóval rendelkezik.

 

 

Az ergonomikus és anatómiai kialakítás különlegessége ennél a táskánál a három rétegű dupla aljzat. A megszokott elosztású rekeszekhez és rendszerező zsebekhez társul a notebook tartó.

 

Ha az iskolatáska mellé hasonlóan divatos tornazsákot is keres, ide érdemes kattintania.

 

Tolltartóért pedig ezt a linket használja!