Sokak szerint 2017-ben a világ legkedveltebb játéka a fidget spinner. Nevének hivatalos magyar fordítása még nem ismert, leginkább ujjpörgettyűnek lehetne hívni. A pörgettyűvel leginkább az öt-tíz év közötti gyerekek játszanak, ám nagy valószínűséggel mindenki kipróbálja, akinek a keze ügyébe kerül. De vajon miért olyan népszerű? És mi is ez a játék valójában?

 

A fidget spinner egy roppant egyszerű kis pörgettyű, a közepén egy golyóscsapággyal, ami lehetővé teszi, hogy akár egyetlen pörgetés után is hosszasan forogjon. A hvg.hu így írja le a működését: A golyóscsapágyra van applikálva a leginkább műanyagból készülő háromágú felépítmény. A központi csapágyon alul és felül egy-egy kis műanyag felület található. Ha ezen a részén az ujjunkra helyezzük a fidget spinnert, a másik kezünkkel pedig megütjük az egyik kiálló nyúlványát, akkor az egész szerkezet vad forgásba kezd a saját központi tengelye körül. Létezik a játékból egyszerűbb és összetettebb darab is, sőt, legalább egy Photoshop-művész alkotásán már briliánsokkal ékesített luxusdarabot is kitermelt magából az internet világa – hívja fel a figyelmet az nlcafe.hu

 

Hogy mire jó ez a játék? – teszik fel a kérdést, majd jön a válasz: Körülbelül arra, amire egy stresszlabda, egy ujjbegyen pörgetett ceruza vagy egy szép ív buborékfólia, amit szépen lassan elpattogtatunk, miközben várjuk, hogy lejárjon a mosás, véget érjen a meeting vagy a tanóra. Egyszóval babrálásra, piszkálásra, matatásra való.

 

Mindebből pontosan következik, hogy bár alapvetően a gyerekeknek készült ez az 1990-es években megalkotott, de világméretű népszerűségnek csak 2017-ben örvendő játék, mégse lepődjünk meg, hogy felnőttek is szívesen babrálnak vele. És nem csak otthon, hanem akár a munkahelyen is. Persze nem azért, hogy valamiféle világrengető eredményt érjenek el a használatával, hanem egyszerűen csak azért, amiért az úgynevezett stresszlabdát nyomogatják, vagy ujjukon egyensúlyozzák a ceruzát, illetve elpattogtatják a buborékfóliát. Amolyan stresszoldónak.

 

A fidget spinner angol nyelvű wikipédiás oldalán például azt írják, hogy a játék a marketingesek állítása szerint egyértelműen oldja a stresszt. Egyes szakértők osztják ezt a véleményt, míg mások határozottan elutasítják, mondván: a megállapításnak nincs semmilyen tudományos alapja, ráadásul a játék sokakat inkább zavar, mint megnyugtat.

 

Megoszlanak a vélemények az iskolákban is. Van, ahol engedik játszani a gyerekeket az ujjpörgettyűvel, míg máshol kifejezetten tiltják a játékot. Akár annak idején a tiki-takit.

 

A hvg.hu a játékról szóló cikkében megemlíti, hogy mostanság egyre több munkahelyen is feltűnik az eszköz, mivel stresszoldó hatást tulajdonítanak neki. Van, aki a tollal játszik, van, aki cél nélküli rajzolgatással vezeti le a stresszt, és most már egyre többen vannak olyanok is, akik fidget spinnert pörgetnek az irodában.

 

Tény, hogy a monoton irodai munkában mindenkinek szüksége van lazításra, stresszoldásra, aminek számos formája lehet.

Az Írókéz irodaszer webáruház bejegyzéseiben már több alkalommal foglalkoztunk a témával. Volt, amikor arról írtunk, hogy akár rövid testedzéseket is beiktathatunk a mindennapi irodai munkába, hogy regeneráljuk a sok üléstől elfásult izmokat. Ezt a cikkünket itt olvashatja el.

 

Felhívtuk a figyelmet arra, hogy azzal is csökkenthetjük a monotonitást, ha időnként, „pihenésképpen” föl-alá sétálgatunk a munkahelyen, az irodában. Erről itt olvashat bővebben.

 

Arról nem is beszélve, hogy a jól megválasztott irodai székek nem csak a gerincünk kényelméről gondoskodnak, hanem az ellazulást is segíthetik. Olvassa el, hogy hogyan!

 

Ha azonban mindenképpen valami egyszerű stresszoldót szeretne, válasszon direkt erre a célra készült labdát, villanykörtét, kockát, szívet vagy autót! Ezeket itt találja az Írókéz irodaszer webáruházban.

 

Addig is, amíg hozzánk is megérkezik a fidget spinner…