Önnek mi jut eszébe, ha a Casio márkanevet hallja? A sokak által ismert órákra gondol? Vagy az elektromos hangszerekre? Esetleg a projektorokra asszociál? De gondolhatna az elektronikus számoló- és pénztárgépekre is, sőt: akár a fényképezőgépekre. És még fel se soroltunk mindent, amit ez a hetven éve alapított, világszerte, így nálunk is jól ismert japán cég gyárt.

Kétségtelen, hogy a hazánkban legismertebb Casio-termékek a karórák, de azért érdemes körülnézni az irodatechnikában is, ha közelebbről szeretnénk megismerni a cég gyártmányait.

 

Itt vannak például a Casio számológépek, amelyekből bőséges választékot talál az Írókéz irodaszer webáruházban.

 

Mit érdemes tudni róluk?

 

Ha végigpörgetjük a kínálatot, a különféle jellemzők között találjuk például azt, hogy az adott számológép hány számjegyet (karaktert) képes megmutatni a kijelzőjén. Eszerint nyolc, tíz és tizenkét számjegyes számológépek között böngészhetünk.

Nézzünk rá mondjuk a tíz számjegyesre!

 

Ez a nagy, döntött kijelzővel rendelkező számológép hagyományos elemmel és napelemmel egyaránt működik, tehát az egyik legkorszerűbb termék a piacon lévő hasonló készülékek között.

 

 

A mérete mindössze 10X17 centiméter, tehát könnyedén elfér a táskában, az íróasztalon vagy akár egy nagyobb méretű zsebben is. Ez azért fontos, hiszen ezeket a számológépeket időnként kénytelenek vagyunk magunkkal vinni. Persze nem elsősorban a hagyományosnak nevezhető irodai munka során, hanem például akkor, ha a kereskedelemmel kapcsolatos teendőink vannak. Illetve azoknak lehet nagyon hasznos, akik gyakran szembesülnek az áfa-számítás problematikájával. Ez a készülék alkalmas erre a fontos feladatra. Könyvelőknek kifejezetten jól jön bizonyos üzleti számítások elvégzésére is.

 

A tizenkét számjegyes változat – méreteit nézve – már óriásinak tekinthető ebben a kategóriában, mégis azt kell mondani, hogy rendkívül „kezes” készülék. A kijelzője szintén döntött, tehát nem éppen ideális fényviszonyok között is jól látható. Ugyancsak napelemmel és hagyományos elemmel működtethető.

 

A bemutatott számológépeknek természetesen van szalagos változata is, mint például ez, ami két színű nyomatot is képes előállítani.

 

 

Vannak persze, akik kifejezetten idegenkednek a zseb- vagy asztali számológépektől, mondván: elboldogulnak a meglévő okostelefonos alkalmazással, felesleges plusz „terhet” cipelniük. Nem biztos, hogy igazuk van. Pontosabban: nincs mindenki tisztában a számológép használatával, illetve a lehetőségekkel.

 

Az egyszerűbb számológépek úgynevezett négy alapműveletes készülékek, így megbízhatóan elvégzik az összeadást, a kivonást, a szorzást és az osztást. Azonban arra már nem képesek, hogy a műveletek szokásos, matematikában használt sorrendjét alkalmazzák. Ebben segíthet a kicsit intelligensebb változatoknál a memória, amiben egyetlen számot félrerakhatunk későbbi felhasználásra. Erre ezeken a gépeken az M+ (memóriához hozzáadás), MR (a memória tartalmának felhasználása), MC (a memória törlése) és hasonló gombok szolgálnak – írja az arcania.hu.

 

Ha bonyolultabb matematikai műveletet szeretnénk elvégeztetni, tudományos számológépre lesz szükségünk, ami képes felismerni és betartani hosszabb képletben is a műveletek sorrendjét. A Casio – az Írókéz irodaszer webáruház révén – szerencsére ebben a kategóriában is kínál megfelelő készülékeket. Mint ezt a 900 funkcióra képes remek darabot.

 

 

A készülék számítógéphez is csatlakoztatható. Nagy grafikus kijelzője pedig megkönnyíti a használatát.

 

Így érkeztünk el a hagyományos értelemben vett zsebszámológépektől a tudományos funkcióval rendelkező asztali számítógépekhez. A Casio minden kategóriában a legkorszerűbb változatot kínálja.