Mint minden, hosszabb távon végzett feladatnak, úgy az irodai munkának is megvannak a maga hátrányos, negatív hatásai. Sajnos ezeket elég gyakran sikerül figyelmen kívül hagynunk, pedig a pillanatnyilag észrevétlen negatív hatások később rengeteg bosszúságot okozhatnak.

Első tipp: figyeljünk az ülésre!

A nem megfelelő testtartás számos derék-, gerinc- és izompanaszhoz, fájdalomhoz vezethet. De vajon hogyan kell helyesen ülni? Erre itt adunk választ.

 

Most pedig azt mutatjuk meg, hogy milyen kiegészítő eszközök segíthetnek a helyes testtartásban

 

Általánosan elmondható, hogy egy hagyományos szék kevés a megfelelő üléshez. Számos alternatív megoldás, irodaszer létezik, amiknek a segítségével sokat javíthatunk mindezen.

Alternatív megoldások ülőmunkához

A fittlabda segítségével egy sokkal dinamikusabb ülési formát tudunk megvalósítani, hiszen ezen a felületen nem igazán lehet egy helyben ülni, a csípőnk állandó mozgásnak van kitéve. Fontos megjegyezni, hogy ezen az ülőalkalmatosságon könnyedén tudunk görnyedve ülni, így ennek elkerülésére kiemelten kell figyelnünk.

 

Az ékpárna segít, hogy ideális helyzetben tartsuk a gerincünket. Megfelelő használatához teljesen vízszintes felület szükséges.

 

Az állítható asztalok mostanában Magyarországon is kezdenek elérhetővé válni. Kezdjük mi is felfedezni, hogy az álló munkavégzés jóval kevesebb terhelést jelent a gerincre nézve. Ráadásul az ilyen asztalok nagy előnye, hogy kombinálva: álló, illetve ülő beállítással egyaránt használhatjuk azokat.

Második tipp: óránként tartsunk szünetet!

Magyarországon a jogszabályok szerint a gép előtt végzendő ülőmunka esetén óránként 10 perc szünet jár. Használjuk ki ezt az időt arra, hogy kicsit sétálunk, elmegyünk a munkállomásunktól. Ha csak az étkezőig vagy a mosdóig sétálunk el, már sokat tettünk az egészségért.

Harmadik tipp: nyújts rendszeresen!

Az ülőmunka során a görnyedt tartás következtében a hasfal környéki izmok összehózódnak, aztán hosszútávon szépen fokozatosan be is állnak. Legalább napi kétszer-háromszor nyújtsuk át a felsőtestünket, a karjainkat és a nyakunkat.

Negyedik tipp: figyelj a megfelelő folyadékbevitelre!

Egészségünk, közérzetünk érdekében a folyadékbevitel kiemelten fontos. Egy átlagos felnőttnek naponta 2-3 liter folyadékot ajánlott bevinnie. A legjobb, ha ezt víz formájában tesszük és kerüljük a cukros italokat. Megfelelő hidratálás nélkül nem lesz produktív a munka, hosszú távon pedig az egészségünknek is ártunk, ha nem fogyasztunk elég folyadékot.

Ötödik tipp: ne hanyagold el a szemed!

A monitor előtt végzett munka során egészen nagy terhelésnek tesszük ki a szemünket. Az ilyen típusú munka egyik mellékhatása, hogy a képernyő nézése közben jóval kevesebbet pislogunk. Emiatt lelassul a könnytermélésünk, aminek középtávon fáradt, fájó szemek lehetnek a következményei.

 

Gyulladt szem esetén ajánlott felkeresni a szemészetet. A kiszáradás megelőzése érdekében tornáztassuk a szemünket vagy használjunk műkönnyet.

Hatodik tipp: használd a lépcsőt!

Ha már ülőmunkát végzel, ragadj meg minden olyan alkalmat, ami plusz mozgást tesz lehetővé. Lift helyett használd a lépcsőt, járj be gyalog dolgozni, amennyiben vállalható a lakhelyed és a munkahely közötti távolság.

+1: figyelj a szellőztetésre!

 

A friss levegő segít elkerülni a fejfájást és a fáradságot, illetve megőrizni a koncentrációs képességedet. Egy kisebb irodában is ajánlott legalább egy-egy rövid, 1-2 óránkénti szellőztetés. Ha pedig légkondícionálót használunk, figyeljünk a megfelelő éves karbantartásra!