Ideje elővenni a szekrényből a ventilátorokat, hiszen a tartósan magas kinti hőmérséklet hatására egyre inkább bemelegednek az épületek, köztük az irodák, ahol ráadásul éjszakai szellőztetésre sincs igazán lehetőség, nem úgy, mint az otthonainkban. Ha pedig huzamos ideig magas hőmérsékletű helyiségben tartózkodunk, az rossz hatással lesz nemcsak az egészségünkre, hanem a munkánk hatékonyságára is.

 

A ventilátorokról azonban nem mindenkinek pozitív a véleménye, úgyhogy még az is előfordulhat, hogy lesz olyan munkatársunk, aki nézi jó szemmel, ha tényleg beüzemeljük a készülékeket. Kétségtelenül vannak, akik érzékenyek az intenzívebb légmozgásra, ami miatt náluk kötőhártya- vagy arcüreggyulladás is előfordulhat. Nekik azt lehet tanácsolni, hogy ne üljenek, tartózkodjanak közvetlenül a ventilátor előtt, illetve használják alacsonyabb fokozaton a készüléket.

 

Ettől eltekintve a ventilátorok teljesen ártalmatlanok az emberre nézve, nem úgy, mint bizonyos klímaberendezések.

 

És itt álljunk is meg egy rövid kitérőre!

 

Sokan hajlamosak egyenlőségjelet tenni a klímaberendezések és a ventilátorok közé, holott a kétféle készülék egészen más módon működik. Míg a klíma bizonyos fajta hűtő funkcióval rendelkezik, s ebből adódóan, nem kellő karbantartás esetén, illetve a levegő hőmérsékletének igen intenzív lecsökkentésével okozhat egészségügyi problémákat, addig a ventilátor inkább úgy működik, akár a szél. Folyamatosan átmozgatja, keveri, frissíti a levegőt, azáltal olyan hőérzetet kelt az adott helyiségben dolgozókban, hogy hűvösebbnek érezzék a környezetüket. Mondhatjuk tehát, hogy egyszerűségében nagyszerű.

 

Gondoljunk a számítógépek hűtési technológiájára! Ott sem alkalmaznak mást, mint amit például az asztali ventilátoroknál. Ezzel összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy csakúgy, mint a számítógépek ventilátorai, a nagyobb „testvérek” is előszeretettel gyűjtik össze a port a levegőből, időnként tehát érdemes azokat is kitisztítani. Amúgy lényegében ezzel is jót tesznek, hiszen megszabadítanak minket bizonyos mennyiségű portól, ami nem mellékesen ugyancsak árthat az egészségünknek.

 

Ha ventilátort veszünk, lényegében két dologra kell figyelnünk:

 

  1. Mekkora helyiségbe szánjuk, tehát milyen kapacitást várunk el a készüléktől?

  2. Hova akarjuk helyezni? Asztalra, padozatra vagy mennyezetre?

 

Szakemberek szerint egy húsz-huszonöt négyzetméteres, átlagos belmagasságú helyiségben már egy ötven wattos teljesítményű ventilátor is hatékonyan működhet. Ha tehát ismerjük a készülék kapacitását, már csak azt kell eldöntenünk, hány ventilátorral tudjuk kellően átmozgatni az adott helyiség levegőjét.

 

Az asztali ventilátorok inkább személyre szabott készülékek, tehát célszerűbb álló vagy mennyezetre szerelhető változatban gondolkodni. Az utóbbiak kicsit retro hatást keltenek, holott mind közül a leghatékonyabbak, hiszen ezek képesek a legjobban átmozgatni a felfelé szálló meleg levegőt. De nagyon jó hatást érhetünk el az álló típusokkal is, amelyek közül mostanság az oszlopventilátorok a legdivatosabbak.

Bármelyik mellett dönt, az Írókéz irodaszer webáruházban mindegyik fajtát megtalálja.

 

Igazi újdonság ez az oszlopventilátor.

 

 

Működtethető fix vagy forgó módban, azaz oszcillál is, három sebességfokozat közül választhatunk, miközben rendkívül csendesen teszi a dolgát. Az automatikus kikapcsolás beprogramozható, tehát akár magára is hagyhatjuk.

 

A hagyományos típusú álló ventilátorok közül is mutatunk egy újdonságot, ezt a MOMERT-terméket.

 

 

Helytakarékos konstrukció, elegáns forma, erős motor, három sebességfokozat, zajmentes működés – ezek e legfőbb jellemzői.

 

Helytakarékosnak számít ez a padlóventilátor is, ami szintén a közelmúltban jelent meg az Írókéz kínálatában.

 

 

Erre aztán tényleg nem foghatja rá senki, hogy az arcába fújja a levegőt… Amúgy ez is MOMERT-termék, és lényegében ugyanazt tudja, mint a korábban mutatott készülék.

 

Végül lássunk egy asztali változatot, például ezt.

 

 

A Rexel terméke többféle színben kapható, újdonság, hogy USB csatlakozóról is működtethető.

 

Ha az iroda levegőjének hűsítése mellett annak tisztításáról is szívesen olvasna, akkor ezt a korábbi bejegyzésünket ajánljuk.