Apróságokon is múlhat, hogy ki merjük-e tenni az ajtóra a „Zöld iroda” táblát. Például azon, hogy milyen ragasztókat használunk. Tudta, hogy a különféle ragasztók jelentős mennyiségben tartalmaznak oldószert, és hogy ezek többsége (benzin, toluol, xilol metil-klorid, triklór-metán, aceton) káros az egészségre? És a ragasztók egy része veszélyes anyagnak is minősül. Ha ilyen ragasztókat használ, aligha zöld az irodája.

 

 

Innen nézve már csak az a dolga, hogy alaposabban tájékozódjon, mielőtt ragasztót vásárol, nehogy ártson vele saját maga és a munkatársai egészségének.

 

De mire kell figyelni?

 

A legjobb, ha oldószermentes ragasztót keres a kínáltban. Ma már nem nehéz ilyeneket találni. Használjon vízbázisú ragasztót! Ne vásároljon olyan terméket, amin feltüntették, hogy bőrirritációt okozhat! Kerülje az olyan ragasztókat is, amelyekről meg lehet állapítani, hogy károsak a környezetre!

 

Hozzá kell persze tenni: a gyártók igyekeznek „zöldíteni” a ragasztókat, azaz ma már nem az az elsődleges szempontjuk, hogy az adott termék mindent ragasszon. No, jó, talán mégis csak ez a legfőbb kívánalom a termékkel szemben, de tegye ezt úgy, hogy közben nem árt a használójának és a környezetnek.

 

Lássuk mindezt közelebbről is, az Írókéz irodaszer webáruház ragasztó kínálatát böngészve!

 

Az első kiválasztott termékünk a Kores univerzális tubusos ragasztó, ami már a nevében is „ECO”, azaz környezetbarát.

 

Ez a termék valóban univerzálisnak tekinthető, hiszen alkalmas papír, kártya, textil, bőr, fa, parafa, fém, porcelán, üveg és még sokféle más anyag ragasztásához. Már az is sokat elmond róla, hogy a kialakítása ergonomikus. A kupakja – a könnyű és a tiszta felhasználás érdekében – adagolós.

 

És itt jön a lényeg: a ragasztó oldószer- és savmentes, tehát nem mérgező, biológiailag lebomlik, egyébként pedig vízzel 40 fokon kimosható.

Nézzünk rá a „jó öreg” Technokol Rapidra is, ami persze már csak a nevében a régi. Ez is teljesen környezetbarát termék, hiszen az egészségre és a környezetre káros oldószert nem tartalmaz.

 

És jól ragaszt. Hogy mit? Például papírt, kartont, bőrt, fát, textilt, porcelántárgyakat és egyes műanyag tárgyakat. Ahogy azt az elmúlt évtizedek során megtapasztalhattuk. Illetve még annál is jobban ragaszt. Ugyanakkor zöld termék. Az persze igaz, hogy a megszokott tubusán lenne mit változtatni…

 

 

A Henkel folyékony ragasztója ugyan nem száz százalékig zöld termék, hiszen tartalmában csak kilencven százalékban találhatók természetes összetevők, de már az is nagy eredmény, ha a káros ragasztók helyett ezt választjuk.

 

Egyébként oldószermentes, gyermekek számára is teljesen biztonságos, 20 fokon pedig kimosható a ruhából. Ez se mellékes szempont a választásnál.

 

Ma már a kenőfejes ragasztók többsége is „bezöldült”. Mint ez a Kores-termék.

 

Ez is univerzális ragasztó, mérgező anyagot egyáltalán nem tartalmaz, vízzel kimosható, a kupakja jól záródik. S hogy mennyire univerzális? Papír, fotó, karton és textil ragasztására kiválóan alkalmas.

 

A ragasztóstiftek között ugyancsak találunk teljesen veszélytelen termékeket, a legtöbbet a Kores márkanév alatt. Mint ezt is.

 

Maga a ragasztó 60 százalékban környezetbarát összetevőket tartalmaz, oldószermentes, vízzel kimosható.

 

Emeljünk ki egyet a ragasztószalagok közül is! A 3M SCOTCH teljesen környezetbarát termék, mivel természetes rostokból készült. Maga a ragasztó vízbázisú és oldószermentes, a test anyaga pedig száz százalékban újrahasznosított karton.

 

 

Ugye nem is olyan nehéz környezetbarát termékeket találni az Írókéz irodaszer webáruházban kínált több száz ragasztó között… A teljes termékpalettát itt tudja megnézni.