Egy átlagos irodának bőven megfelel a hagyományos másolópapír… Ön is találkozott már ilyen kijelentéssel, amikor másolópapírt keresett valamelyik írószerüzletben? És Ön se nagyon tudott mit kezdeni ezzel a mondattal? Nem csoda, hiszen olyan állításokat tartalmaz, amik valójában a „nesze semmi, fogd meg jól” kategóriába tartoznak.

 

 

Miért is? Vegyük sorra!

 

Mit értsünk átlagos irodán? Mik a kritériumai egy átlagos irodának? Az, hogy ott hányan dolgoznak? Vagy mondjuk naponta hány dokumentumot nyomtatnak? Esetleg az számít átlagosnak, hogy csak és kizárólag szöveges dokumentumot nyomtatnak, illetve másolnak?

Nehéz ezt megmondani. Olyan ez, mintha azt próbálnánk megfogalmazni, milyen ételféleségek szerepelnek egy átlagos étterem étlapján. Ha van rajta húsleves és rántott hús, akkor az átlagos? És mi van akkor, ha a vendégek többsége nem ilyen ételeket szeretne?

A másik probléma a bevezetőben idézett kijelentéssel, hogy hagyományos másolópapírt emleget. Mit értsünk ez alatt? Mitől hagyományos a papír? A mérete miatt? Hogy mondjuk A4-es? A grammsúlyát tekintve? Például 80 grammos? A fehérségét? Amit a CIE jelzésből lehet megtudni?

 

Seregnyi kérdés, amire nincs határozott válasz.

 

Vagy attól hagyományos a papír, hogy a szokványos eljárással készült? Tehát nem újrahasznosított? Ez se derül ki.

Mondjuk tehát ki: nincs átlagos iroda és nincs hagyományos másolópapír.

 

Egyes irodák vannak különféle igényekkel, és sokféle papír létezik az adott célnak megfelelően. Legyünk tehát körültekintőek, amikor nyomtató és másolópapírt választunk, és figyeljünk a különféle paraméterekre, hogy tényleg azt vegyük meg, amire a leginkább szükségünk van.

 

 

Tudnunk kell például, hogy a papír grammsúlya az egyik legfontosabb adat, amivel tisztában kell lennünk, mielőtt vásárolunk. Ez jelenti a papír vastagságát, ami a csomagoláson gramm/négyzetméterben van megadva. Minél nagyobb a grammsúly, annál vastagabb a papír. Egyszerűbb dokumentumokhoz, úgy is mondhatnánk, hogy házi felhasználású anyagok nyomtatására és másolására elegendő a 80 grammos papír, míg ha igényesebb nyomatokat szeretnénk, jobb, ha ennél vastagabb papírokat használunk. Ma már olyan korszerű tintasugaras és lézer nyomtatók, illetve multifunkciós készülékek működnek az irodákban, hogy velük akár plakát méretű és minőségű anyagokat is előállíthatunk. Ilyen esetben azonban jobb, ha 160, 200 vagy 280 grammsúlyú papírt választunk.

 

Beszélő adat a papír fehérsége is. Ezt jelöli az a bizonyos CIE betűszó. Minél magasabb a mögötte található szám, annál fehérebb a papír. És minél fehérebb a papír, annál kontúrosabb, részletgazdagabb, azaz annál inkább élethű lesz a nyomat.

 

A két adatot egymás mellé téve pedig azt állapíthatjuk meg, hogy a magasabb grammsúly és a magasabb fehérség társul leginkább a minőséggel. Hozzá kell persze tenni: megfelelő nyomtató vagy másoló készülék használata esetén.

 

Végül említsünk meg egy harmadik jellemzőt, ami arra utal, hogy a papír újrahasznosítással készült, azaz beleillik a zöld iroda környezetébe.

Ne hagyja magát, ha átlagos irodával és hagyományos papírral akarják eltéríteni a valódi céljától. Mérje fel pontosan, mire akarja használni a papírt, és válasszon annak megfelelően. A kínálat bőséges. Itt is, az Írókéz irodaszer webáruházában. Ha alaposan végignézi az egyes papírfajták jellemzőit, könnyebben kiválaszthatja, hogy melyikre lesz szüksége. Kattintson ide, ha magasabb, legalább 90 vagy annál nagyobb grammsúlyú papírt keres!

 

Ezzel a 200 grammos, nagy fehérségű (CIE 168) A4-es papírral például briliáns színeket és éles kontúrokat érhet el minden egyes színes nyomtatásnál. A papír ráadásul megkapta a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa tanúsítványát, miszerint megfelel a környezettudatos gyártás követelményeinek.

 

Ugyanezt a minőséget megkaphatja A3-as méretben is.

 

De még mindig ne ragadjon le itt, nézze tovább az egyes tételeket, hiszen végső soron csak Ön tudhatja, hogy mire fogja használni a papírt.