Elképzelni is alig tudjuk, milyen sokrétű manapság a papír, mint alapanyag felhasználása. Köszönhetően elsősorban a különféle technológiák fejlődésének. Mindez lehetővé teszi azt is, hogy egyre több helyen alkalmazzunk olyan speciális papírokat, amik pár éve még ismeretlenek voltak.

 

 

A papír sokat fejlődött a „feltalálása” óta, holott a papírkészítés alapelve lényegileg nem változott az ókori Kína óta. Akkoriban nagyjából úgy nézett ki a technológia, hogy a növényi rostokat először áztatták, majd lúgos vízben főzték, aztán szétzúzták és tiszta vízben egyenletesen eloszlatták. Az így megdolgozott növényi rostokat egy keretre feszített szitával kimerítették, a vizet pedig nemezlapok között kisajtolták, majd az egészet megszárították. Következett az enyves vizes fürösztés és az újabb szárítás. Végül úgy kaptak egyenletes felületet, hogy az anyagot csonttal vagy achátkővel kisimították - összegezi a folyamatokat a fontpress.hu, amely kitér a három alap papírféleség, a mázolatlan, a mázolt és a kreatív papír jellemzőire is.

 

A mázolatlan papír legfontosabb jellemzője – amint a nevéből is következik -, hogy nem kap felületi bevonatot. Egy vagy több szín nyomására alkalmas: újsághoz, könyvekhez, mappákhoz, jegyekhez, magazinokhoz, brosúrákhoz, naptárakhoz használják.

 

A mázolt papír ezzel szemben felületi kezelést kap, amitől rendkívül egyenletes lesz. Szívesen használják művészien megtervezett könyvekhez, promóciós anyagokhoz, katalógusokhoz, brosúrákhoz, de alkalmas poszterek, mappák, üdvözlőkártyák nyomtatására is. A fényes változatok kiválóak minőségi nyomatok készítésére.

 

A kreatív papírt további különböző eljárásokkal kezelik, így lesz az például exkluzív meghívók, levélpapírok, brosúrák, művészeti kiadványok, étlapok, üdvözlő kártyák, luxuscsomagolások kiváló anyaga.

 

Mázolatlan és mázolt papírokkal sokan dolgoznak, ezek a legismertebbek. Vegyünk most sorra néhányat a kreatív papírok közül, hiszen ezeknek a felhasználási területe is egyre bővül, így jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyiket mire érdemes megvásárolni.

 

Például az Írókéz irodaszer webáruházában, ahol ezekből is válogathat.

 

Érdemes közelebbről is megismerkedni például az önátíró papírokkal. Ezek közös jellemzője, hogy mikroszkopikus festékgolyócskákat tartalmaznak, amelyek nyomásra kipukkannak, így festékezik meg a példány többi tagjait.

 

Hogy is van ez?

 

Nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor régebben indigót helyeztünk a papírlapok közé, és úgy sokszorosítottunk valamit több példányban, hogy közben a hagyományos írógéppel csak a legfelső példányra írtunk.

 

Mindezt ma már nyomtatóval is megtehetjük. Az önátíró papírok kaphatók két-, három- és négypéldányos „csomagban”, így a szükségletnek megfelelően alkalmasak például többpéldányos űrlapok, munkalapok, formanyomtatványok előállításához. A nyomat igény szerint megszemélyesíthető, tartalmazhat vonalkódot, logót, színes grafikát vagy akár sorszámozást is. Mindebből látszik, hogy az eljárás egyfajta exkluzivitást is kölcsönöz a nyomatnak, ami a több példányos megoldás ellenére egyediséggel párosul.

 

Ezt teszi lehetővé például a Xerox terméke, amiből a hárompéldányos változatot mutatjuk.

 

 

A lényeg tehát, hogy a papír lézernyomtatóval ívenként előnyomtatható, összetűzve pedig tollal írható, az írás természetesen a második és a harmadik példányára átüt.

 

Ha már Xerox és speciális papír, akkor érdemes ránézni erre a médiára is.

 

 

Ennek a színes és fekete-fehér lézernyomtatáshoz kifejlesztett szintetikus poliészter filmnek a matt felülete időjárásálló, ellenáll a fizikai hatásoknak és a vegyi anyagoknak, ugyanakkor magas fehérsége miatt kiváló nyomatminőséget garantál.

 

Ez már több, mint papír, de úgy használjuk, mint a papírt. Hasonló ehhez a textil transzfer papír is.

 

 

Kiválóan alkalmas például egyedi pólók, trikók, egéralátétek és vászontáskák készítéséhez.

 

A speciális papírféleségekhez tartoznak az előnyomott papírok, amikből szintén bőséges a kínálat az Írókéz irodaszer webáruházban.