Számos bejegyzésben foglalkoztunk már az irodák berendezésével, a munkakörnyezet kialakításával. Nem véletlenül, hiszen minden vizsgálat azt igazolja – és ezt a saját tapasztalataink is alátámaszthatják -, hogy ha rosszul érezzük magunkat abban a környezetben, ahol naponta legkevesebb nyolc órát eltöltünk, az negatív hatással van a teljesítményünkre és az egészségünkre is.

 

Egyszerűbben szólva a munkakörnyezetünk megbetegíthet bennünket, de szárnyakat is adhat nekünk – ahogy az index.hu egyik, ezzel a témával foglalkozó írásában is olvasható.

 

Azt sokan tudják, hogy az emberi szervezet alapvetően nem az ülésre van berendezkedve, hiszen ebben a testhelyzetben a gerincünket a testsúlyunk 140-200 százalékával is megterhelhetjük. Külföldön, főleg a skandináv országokban ma már elterjedtek az álló irodai munkahelyek, ami nálunk még ritkaságszámba megy. Sok helyen álló tárgyalókat alakítanak ki, aminek számos gyakorlati haszna is van. Például az, hogy nem töltünk el sok felesleges órát megbeszélésekkel, tárgyalásokkal, hanem igyekszünk minél gyorsabban végezni. Ennek egyik következménye, hogy hamarabb visszamegyünk a „munka világába”, tehát jobban kihasználjuk a munkaidőt, miáltal javul a teljesítményünk, más szóval a munkánk hatékonysága. De a legnagyobb jót a szervezetünkkel tesszük, ha nem ülünk órákig az értekezleten. Nincs is annál fárasztóbb, mint ülni és ülni, miközben egyre kevesebb a levegő a helyiségben, s szinte már nem is tudjuk követni, hogy valójában miről is értekezünk.

 

Feltehetjük a kérdést: milyen irodában a legjobb dolgozni?

 

Biztosan nem egy hodálynyi helyiségben, ahol kétoldalt sorakoznak a fal mellett az egyforma méretű és kialakítású asztalok, s ahol az irodai alkalmazottak szinte egymáshoz érve végzik monoton munkájukat. Egy ilyen, ingerszegény környezet nemhogy javítaná a hangulatunkat, hanem ellenkezőleg: folyamatosan romlik a közérzetünk, s ahogy múlik az idő, egyre kevésbé tudunk koncentrálni a munkánkra. Egyre fáradtabban és ingerültebbek leszünk, s alig várjuk, hogy végre felállhassunk és elhagyhassuk az irodát.

 

 

Nyilván nem szívesen dolgoznánk olyan irodában sem, ami lényegében az ellentéte a fentinek. Az egymástól elszeparáltan, személyes használatra kialakított fülkékben dolgozók ugyanúgy hamar elfáradnak, hiszen a bezártság érzete keríti őket a hatalmába, s úgy érzik, egyre fogy körülöttük a levegő, miközben a tennivalókról ugyanez nem mondható el. A monotonitás jellemzi az efféle munkahelyeket is, amitől ugye a legtöbben irtóznak. Ráadásul az alkalmazottak nem „egyenemberek”, hanem mindenkinek más és más feltételekre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően el tudja végezni a munkáját, s lehetőleg anélkül, hogy a nap végére fejfájásra, hát- és derékfájdalomra kelljen panaszkodnia.

 

Hát akkor milyen legyen az iroda?

 

A lényeget talán úgy fogalmazhatnánk meg: legyen változatos. Az index.hu cikke szerint „az új időket az Activity Based Working, azaz a tevékenység alapú munkavégzés teóriája alapján berendezett iroda jelenti, ahol a belső tér kialakítása változatos formát mutat. Az így berendezett iroda elvonulásra alkalmas terektől a közös munkát lehetővé tévő megoldásokig, például kis ülősarkokig változatos struktúrákat foglal magába. A lényeg, hogy a környezet maximálisan alkalmas legyen az aktuális munkafolyamathoz, és a munkavállaló választhasson, hogy mely tevékenységet mely környezetben végzi. Ez a kialakítás a lehető legnagyobb mértékben segítheti a dolgozói komfortérzetet és például a felesleges, üresen álló íróasztalok kiiktatásával még spórolhat is a munkaadónak.”

 

Ha mindehhez hozzátesszük azt, hogy az irodai dolgozók jelentős része ma már a saját eszközeit használja és sok helyen előnyben részesítik a mobil munkavégzést, tehát nem feltétlenül nyolc órát tartózkodunk a munkahelyünkön, nyilvánvalóan a több funkcióra alkalmas munkahelyek jelentik a jövőt.

 

Ha Ön is most tervezi a jövő munkahelyét vagy az új igények szerint alakítaná át a régit, szinte mindenben számíthat az Írókéz irodaszer webáruházra. Legyen szó

 

- irodai bútorokról,

- technológiai termékekről,

- létesítmény üzemeltetésről,

- iratrendezésről

vagy prezentációról,

 

nálunk sok hasznos ötletet, egyben terméket talál ahhoz, hogy a legkorszerűbb módon szerelje fel az irodáját.

Tegyünk együtt azért, hogy minden nap jó érzéssel menjünk dolgozni, és jó érzéssel hagyjuk el a nap végén az irodánkat!