Egészséges irodai környezetben nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban dolgozhatunk, ezáltal produktívabbak is leszünk. Nem új keletű ez a megállapítás, és nem is igényel különösebb magyarázatot, bárki könnyen beláthatja, hogy ez valóban így is van. De mitől lesz egészséges az irodai környezet?

 

 

Az elején leszögezhetjük, hogy sokrétű a válasz erre a kérdésre. Foglalkoztunk is már a témával néhányszor, de talán nem elégszer.

Kezdhetjük például azzal, hogy egyáltalán nem mindegy, mekkora az iroda, ahol a napjaink legkevesebb egyharmadát eltöltjük. Aztán folytathatjuk az ablakok méretével, pontosabban a beáramló természetes fény és a mesterséges megvilágítás arányával, a falak színével, a dekorációval, a berendezéssel, ide értve a bútorokat, elsősorban is a munkaasztalt és a székeket, végül talán a levegő minőségéről is érdemes értekezni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mit szívunk be egész nap.

 

Szívesen ajánljuk újra a figyelmébe a témához kapcsolódó korábbi bejegyzéseinket.

 

Egy-két fali vitrin látványa jól hat a munkahelyi közérzetünkre is – írtuk ezen a helyen.

 

Állva vagy ülve dolgozzunk-e inkább az irodában, melyik módszer hogyan hat az egészségünkre? – tettük fel a kérdést ebben a bejegyzésben.

 

Tudta, hogy ma már az irodától se idegen a wellness? Akár igen, akár nem, érdemes ide kattintania.

 

Ha pedig sorra venné azokat az egészségügyi problémákat, amik az irodában leselkednek ránk, ezt is olvassa el!

 

Mindez persze csak néhány kiemelés, amivel azt szeretnénk igazolni, hogy érdemes folyamatosan foglalkozni a munkahelyi környezettel és azokkal az ártalmakkal, amik az irodában leselkednek ránk. Mert sajnos sok ilyen van. De kellő körültekintéssel egyre többet meg lehet előzni, illetve ki lehet küszöbölni.

 

 

Koncentráljunk most kicsit hosszabban az irodai levegőre! Amit ugye annyian használnak, ahányan együtt dolgoznak az adott légtérben. Minél többen, annál gyorsabban használódik el a levegő. Rendszeres légcserével, amit egyébként a legegyszerűbben szellőztetéssel érhetünk el, valamelyest javíthatunk a levegő minőségén. Feltéve persze, hogy kívülről valóban friss és tiszta levegő érkezik be az irodába, nem pedig szennyezett. És vegyük számításba azt is, hogy a számítógépek – elsősorban a bennük dolgozó ventillátorok által – folyamatosan keverik a levegőt. „Megmozgatják” a légtérben lévő, láthatatlan szennyező anyagokat, mint például a baktériumok, a vírusok, a pollenfélék, a spórák és más allergének. Könnyen előfordulhat – és ezt mérésekkel lehet igazolni -, hogy az irodai levegő ötször szennyezettebb, mint a kinti.

 

Az úgynevezett allergiaszezon idején akadálytalanul „közlekednek” a levegőben a pollenfélék, így a gyakori ablaknyitással nem hogy használnánk, inkább ártunk azoknak, akik allergiával küzdenek. A számuk pedig sajnos évről évre növekszik.

 

Mit tehetünk az irodában a levegő tisztasága érdekében, ha már az ablakot se nyithatjuk ki?

 

Egyetlen megoldás marad: légtisztítókat kell üzembe helyezni. Az irodai légtisztító gépek képesek a levegőben lévő szennyeződések 99,97 százalékát eltávolítani, kiszűrni.

 

Érdemes ezekről tájékozódni. Az Írókéz irodaszer webáruházában számos nagyon megbízható készüléket talál, ha ide kattint.

 

Most csak egyet emelünk ki közülük, a Fallowes termékét (a fenti képen).

 

A készülék négy fokozatú tisztító rendszere kiszűri és eltávolítja a levegőben terjedő 0,3 mikronos szennyező anyagok csaknem száz százalékát: a pollent és más allergén anyagokat, a poratkákat, a gomba spórákat – ahol kell, még a háziállatok szőrét és a cigarettafüstöt is. Egy szenzor figyeli a levegő minőségét és automatikusan beállítja a ventillátor sebességét. A különböző színű lámpák pedig jelzik a levegő tisztaságát. Egy másik kijelző figyelmeztet, ha cserélni kell a filtert. A készülék 28 négyzetméteres helységekbe ajánlott.

 

Érdemes megfontolni a használatát. Ez is hozzátartozik az irodai dolgozók egészségvédelméhez, ami – mint fentebb fogalmaztunk – végső soron jó befektetés a termelékenység fokozásába.