A hagyományos jegyzetfüzetek, határidő naplók még mindig hatásosabbak a tervezés során, mint az online alkalmazások. És valamiért szívesebben is használjuk ezeket. Viszont értékelhető eredményt csak akkor várhatunk ezektől az eszközöktől, ha tudjuk is, hogyan lehet igazán hatékonyan jegyzetelni.

 

 

A legelső és legfontosabb, hogy rendszeres legyen a jegyzetelés. Ha csak időközönként írunk le valamit, nem várhatunk túl sok eredményt a tevékenységünktől, ráadásul az időnket is feleslegesen veszi el a jegyzetelés. Lényeges tehát, hogy a napi rutin része legyen a jegyzetfüzet fellapozása.

 

Az esti órák ideálisak lehetnek például arra, hogy a másnapi feladatokat leírjuk, és sorra vegyük azt, mi történt velünk aznap. Fontos ugyanakkor az is, hogy heti tervezést is végezzünk. Vasárnap jó átnézni, milyen dolgunk lesz a héten. Ilyenkor írjuk be a naplóba azokat a feladatokat, amik nincsenek időponthoz kötve, de el kell végeznünk a következő pár napban.

 

A naptárunk csak akkor lesz hatékony segítségünk, ha színkódokat és jelölőket is használunk. Az üzleti és a személyes feladatokat válasszuk külön egymástól. Ehhez már nagyon kreatív eszközöket találni. Például ilyen ragasztható jelölőket.

 

 

Nagyon sokat számít az is, hogy hogyan írunk be a naptárba egy teendőt. Lehetőleg röviden fogalmazzunk, de részletesen. Kicsit ellentmondásosnak tűnik, de ha gyakoroljuk, hamar belejövünk. A lényeg, hogy használjunk igéket, ne csak neveket írjunk fel.

 

Fontos, hogy nap közben gyakran kinyissuk a naptárunkat. Ha nem nézzük meg, mi a teendő, nem sokra mentünk azzal, hogy leírtuk. Az olvasás ugyanúgy legyen a használat része, mint a jegyzetelés.

 

Ugyanakkor a használat csak egy dolog. Ha a naptárunk mérete nem megfelelő, nem leszünk elég hatékonyak a tervezésben. Ha nem tudjuk átláthatóan kezelni a leírtakat, problémák lehetnek. De az is megnehezítheti a dolgunkat, ha a naptárat kényelmetlenül tudjuk csak magunkkal hordozni. Sokat számít tehát a naptár mérete.

 

Ha jobban belegondolunk, mindenkinek van egy jegyzetelő stílusa, ami csak a gyakorlatban alakul. A kezdetekkor ezért az is fontos, hogy rákényszerítsük magunkat a naptár használatára. Pár hét alatt pedig világosan látni fogjuk, számunkra mi a leghatékonyabb módszer.

 

Amennyiben Ön is naptárba írná a napi teendőket és így menedzselné a programjait, a feladatait, nálunk, az Írókéz irodaszer webáruházban talál ehhez megfelelő naptárakat, noteszeket.

 

A végére lenne egy plusz megjegyzésünk

 

Tudjuk, hogy a jegyzetelés is egyre inkább az online térbe tevődik át. De ettől még a kézírás hatékonysága vitathatatlan. A kézzel leírt szavak ugyanis sokkal jobban rögzülnek az agyunkban, mint a begépeltek. Ezt a modern, internetes jegyzetelő alkalmazásokat készítők is tudják, ezért már fejlesztenek olyan appokat, amik ötvözik a kézírást és az online megoldásokat. Ha kíváncsi lenne arra, hogy ez miként lehetséges, egy korábbi bejegyzésünket ajánljuk.