Nagyban függ a vállalat típusától, hogy milyen iratmegsemmisítőre van szükség a cégnél. Azoknál, akik nem bánnak bizalmas adatokkal, elég egy alacsonyabb biztonsági szintet képviselő eszköz, míg a titkos dokumentumok megsemmisítésére inkább a 7-es szint ajánlott. De nézzük pontosan, hogy miben különböznek az egyes biztonsági szintek!

 

 

Leginkább abban, hogy milyen méretűre szeletelik a papírokat. A legegyszerűbb iratmegsemmisítők például “csak” szalagokra vágják az anyagot. Egy A4-s papírból nagyjából 5-6 milliméteres csíkokat, szám szerint 36 darabot készítenek. Ezek az eszközök ideálisak például kis irodákba, illetve otthoni munkához. Valamint olyan cégekhez, ahol nem keletkeznek kimondottan bizalmas anyagok. Egyszerű ajánlatok, szügségtelenné vált általános céges dokumentumok megsemmisítésére ideálisak.

 

A második szintet képviselő iratmegsemmisítők már keresztbe is vágják az anyagainkat. Egy A4-es papírt nagyjából 397 részre, ami azt eredményezi, hogy az eredeti dokumentumot gyakorlatilag lehetetlen újra kirakni. Az adatokkal való visszaélés szinte kizárt. Ezzel az iratmegsemmisítővel már bizalmas iratokat is bátran “eltüntethetünk”.

 

 

Előfordul azonban, hogy még ennél is nagyobb biztonságra van szükség. Ilyenkor a mikro méreteket produkáló készülékeket kell választanunk. Ezek az eszközök 3 ezer 770 részre vágják az A4-es papírunkat. Ha jobban belegondolunk, az ilyen kis méretű konfettik már csak egy-egy betűt, szórészletet tartalmaznak, így ezek az iratmegsemmisítők már a legbizalmasabb adatok megsemmisítésére is ideálisak. Akár a pénzügyi papírok, a “szupertitkos” anyagok is végleg eltüntethetők.

 

Létezik még egy ennél is magasabb szint

 

A P7-s szintű iratmegsemmisítők olyan konfettit készítenek, amik már csak porszem méretűnek felelnek meg. Gyakorlatilag ledarálja a papírt. Ha ilyen eszközt használunk, biztosak lehetünk abban, hogy a dokumentumból nem marad hátra egyetlen olvasható darab sem. Ezeket az iratmegsemmisítőket egyébként kormányzati ügynökségek, szigorúan titkos anyagokat kezelő cégek választják. Úgyhogy az átlagos munkát végző cégeknek nincs szükségük ilyen szintű iratmegsemmisítőre.

 

De ne csak a papírok megsemmisítésére gondoljunk

 

Kaphatók olyan iratmegsemmisítők, amikkel CD-k, DVD-k és hitelkártyák is feldarabolhatóak.

 

És ne csak az irodai felhasználásra készültek

 

Otthon is szükség lehet az iratok megsemmisítésére. Ahogy például a Fellowes is fogalmaz az oldalán: a bankszámla és hitelkártya kivonatok, a közüzemi számlák, az érvénytelen csekkek, a régi igazolványok, a különféle bérjegyzékek és bizonylatok szakszerű, otthoni megsemmisítése ugyancsak ajánlott.

 

Ha már itt tartunk, nézzük meg, hogy a vállalkozásoknál milyen iratokat célszerű iratmegsemmisítővel “eltüntetni”.

 

A pénzügyi jelentéseket és olyan dokumentumokat, amik ügyfél listákat tartalmaznak. Személyes anyagokat, így önéletrajzokat, fizetési papírokat, hitelkártya bizonylatokat, céges számlákat. Ugyanakkor szakszerűen megsemmisítendők a termék és marketing fejlesztési tervek. És azok a papírok is, amik TAJ-számot, születési adatokat, bankszámla számot, jelszavakat és különleges, egyedi személyes információkat tartalmaznak.

 

Ön milyen készüléket választana? Ha kíváncsi az árakra és az eszközök pontos tulajdonságaira, nézze meg az Írókéz irodaszer webáruház kínálatát!