Ki ne szeretné, hogy húsz perc alatt teljesen feltöltődjön az okostelefonja vagy a tabletje? De már azzal is sokan beérnék, ha öt perc alatt – vannak férfiak, akiknek ennyi ideig tart a borotválkozás, illetve hölgyek, akiknek ennyi idő kell a sminkjük elkészítéséhez –, tehát a reggeli borotválkozás vagy sminkelés idején legalább harminc százalékra feltöltődne a mobileszközük.

 

 

Számukra jó hír, hogy egy-két éven belül ez is valóság lesz.

 

Egy kínai gyártó, a Meizu mutatta be nemrég azt az új technológiát, amivel mindössze húsz perc alatt teljesen fel lehet tölteni egy lemerült telefont. De ha ennyi időnk sincs, ugyanezzel a módszerrel öt perc alatt legalább 30 százalékra feltölthetjük a készülékünket – számolt be minderről a hvg.hu.

 

Nem akármilyen teljesítmény…

 

A Meizu egy 3000 mAh-s akkumulátor feltöltésével illusztrálta a technológia fejlettségét. Nyilvánvaló, hogy nagyobb kapacitású akkuknál hosszabb a feltöltési idő, de így is tizenegyszer gyorsabban produkáltak eredményt, mint amire a jelenleg alkalmazott technológiák képesek. Ráadásul az így töltött akku 800 feltöltési ciklus után is megőrzi a kapacitása 80 százalékát.

 

Mint írják, az ígéretes technológia elterjedésére azonban várni kell még egy-két évet.

 

Kivárjuk.

 

Addig is legyünk előrelátóak, mégpedig két „fronton” is.

 

Egyrészt törekedjünk arra, hogy reggel – éjszakás műszak esetén pedig este - maximális töltöttségi állapotban legyen az okostelefonunk és a laptopunk, amikor útnak indulunk. Ha pedig tudjuk, hogy a készülékeink nap közben a szokottnál is nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve, mégpedig olyan helyen, ahol nem vagyunk képesek csatlakozni az elektromos hálózathoz, akkor szintén „töltődjünk fel” időben.

 

A másik, amit tanácsolhatunk: legyen nálunk megfelelő töltöttségi állapotban lévő tartalék vagy pót akkumulátor. Ezzel minden, a lemerüléssel kapcsolatos problémát megelőzhetünk.

 

Az Írókéz irodaszer webáruházában ötvennél több különféle hordozható akkumulátort talál.

 

Méret, kivitel és erősség szerint számos változat közül választhat, sőt arra is figyeltünk, hogy környezetbarát termék, napelemmel tölthető akksi is legyen a kínálatban.

 

Nézzünk rá rögtön erre!

 

A Sandberg terméke a Solar Power Bank XL nevet kapta, ami sok mindent el is árul a pótakkuról. Az eszköz USB porton vagy a beépített napelemeken keresztül is tölthető. Az így szerzett áramot az elem aztán képes átadni egy mobiltelefonnak vagy más hordozható eszköznek. Ugyanennek a gyártónak egyébként több más hasonló készüléke is szerepel a kínálatunkban. Választás előtt ne csak az árra figyeljen, hanem az imént említett egyéb paraméterekre is, úgy, mint méret, kivitel és erősség. Ezekhez még hozzávehetjük azt a jellemzőt is, amit szintén megadnak a gyártók, jelesül: mennyi idő szükséges az akkumulátorok feltöltéséhez.

 

A Leitz egyik akkumulátora például két USB portot is tartalmaz, így akár két telefont is tölthet vele egyszerre.

 

 

A készüléken egyébként négy LED lámpa jelzi annak töltöttségi szintjét. Van rajta továbbá egy automatikus kikapcsoló szerkezet, ami pedig azt a célt szolgálja, hogy ne legyen üzemben az eszköz, ha nem használják, így tovább megmaradjon a töltöttsége.

 

Mostani válogatásunkban még egy hordozható akkumulátort ajánlunk a figyelmébe. Mégpedig ezt a Verbatim-terméket, amelynek a kapacitása figyelemre méltó.

 

 

A két USB-csatlakozós Power Pack töltő 12 000 mAh lítium-ion akkumulátorával számos eszköz, például iPad, iPhone, iPod, mikro-USB töltős okostelefon és vezeték nélküli Bluetooth headset töltését is lehetővé teszi.

 

Vannak tehát remek megoldások addig is, amíg megérkezik a kínai gyártó új technológiája.