Sokat elárul az egyéniségünkről, hogy hova írjuk a jegyzeteinket. Sokan ragaszkodnak a noteszhez, mások inkább a Post-it-et részesítik előnyben. Ön melyik táborba tartozik?

 

 

Arról már korábban írtunk, hogy az, aki kézzel ír, sokkal jobban elsajátítja az ismereteket. Hiszen így rákényszerítjük az agyunkat arra, hogy egyből feldolgozza az információt. Ezáltal könnyebben megragad az üzenet. De nem csak ezért előnyös kézzel jegyzetelni. A felmérések szerint ugyanis a hagyományos módon leírt teendők tízszer nagyobb eséllyel valósulnak meg.

 

Már amennyiben van rendszer a jegyzetek között. Sok Post-it-re írónál pont ez hiányzik. Ők tipikusan spontán típusok, ami a szervezési szokásaikban is megnyilvánul. Azok, akik így jegyzetelnek, általában egyből belevetik magukat a feladatokba, rögtön nekilátnak tervezgetni, ugyanakkor az is  jellemző rájuk, hogy hamar el is veszítik a lelkesedésüket. Sokszor a Post-it cetlikkel együtt... Merthogy gyakran előfordul, hogy el is keveredik az a bizonyos jegyzet. Persze általánosítani nem lehet, de a legtöbb “fecnis” ember nem szereti a szabályokat, ők a spontán típusok. Ebből is adódik, hogy kicsit szétszórtak. Folyamatosan agyalnak és azért írnak le mindent egyből, mert rengeteg minden kavarog a fejükben.

 

Szakértők tanácsa a cetlizőknek, hogy szoktassák rá magukat a következetességre, és tanuljanak meg rendszerezni. Tartsák egy helyen a jegyzeteket, és használjanak színeket. És ne felejtsenek el közben rendet tenni a cetlik között. Ami már nem aktuális, attól célszerű megválni.

 

 

A cetlizőkkel ellentétben sokkal megfontoltabbak azok, akik noteszbe írnak. Ebbe a táborba tartoznak azok, akik a biztonságra törekszenek, ezért minden lépést megterveznek. Ehhez pedig használják a noteszüket is. A jegyzetfüzetbe írók általában szeretik a rendet, a kiszámíthatóságot. Többnyire fegyelmezett típusúak és tudják, hogy mit akarnak. Sőt, ahogy a szakértő fogalmaz: gyakran túlzásba is viszik a szervezettséget és a feladatra történő koncentrálást, ami miatt előfordulhat, hogy elfelejtenek örülni a sikereknek.

 

Nekik jó tanács, hogy próbáljanak meg kicsit rugalmasabbak lenni. És ne írják teli a noteszt teendőkkel. Ha nincs beosztva minden perc, a váratlan helyzetekre is könnyebben reagálunk.

 

A harmadik kategóriába azok tartoznak, akik cetlit és noteszt is használnak. Ők azok, akik előre gondolkodnak, de ettől függetlenül elsőként Post-it-ra írnak le minden fontos információt. De náluk nem marad ki a rendszerezés sem. Így végül csak a tényleg fontos dolgok kerülnek bele a noteszba.

 

A szakértő szerint ők azok az emberek, akik kellően végiggondolják, mit, mikor és hogyan célszerű megtenni. Ugyanakkor nem ragaszkodnak mereven a saját elképzeléseikhez. Ha szükséges, spontán módon is tudnak dönteni, szükség esetén pedig képesek váltani.

 

A leírtak alapján úgy tűnik, hogy a Post-it és a jegyzetfüzet együttes használata a leginkább célravezető a teendők megtervezésekor.

 

Ön hogy látja? Válassza bármelyik megoldást is, nálunk, az Írókéz irodaszer webáruházban talál hozzá eszközt.