Az, aki napi hat óránál többet ül a munkahelyén, 18 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg valamilyen szívbetegségben, mint az, aki 3 óránál kevesebb időt tölt így a munkavégzéssel - mondjuk az irodában.

 

 

Célszerű ezért gyakrabban foglalkozni az egészséges iroda témakörével. Egyrészt azzal, hogy manapság már olyan munkaállomások is léteznek, amiknél állva is dolgozhatunk. Másrészt azzal, hogy ha helyesen ülünk, miközben dolgozunk, akkor is sokat teszünk a megelőzésért. Ugyanakkor attól még, hogy valaki állva dolgozik, nem biztos, hogy azt helyesen teszi. Figyelni kell például arra, hogy a szemünk 50-60 centiméter távolságban legyen a monitortól. Méghozzá a képernyő tetejével egy magasságban. Akkor állunk helyesen, ha a felkarunk párhuzamos a testünkkel, az alkarunk pedig ehhez képest merőleges. Vagyis a billentyűzetnek valamivel alacsonyabban kell lennie a könyökünknél. Így a csuklónk sem fog idő előtt elfáradni.

 

Megéri a befektetés

 

Az álló munkaállomást használók 87 százaléka ugyanis arról számol be, hogy jóval energetizáltabb, 71 százalékuk jobban tud koncentrálni, 66 százalékuk prodiktívabbnak érzi magát, 62 százalékuk pedig még boldogabb is.

 

Egyes északi országokban egyébként előírás, hogy ilyen munkaállomások is legyenek az irodában. Ebből is adódik, hogy náluk sokkal kiegyensúlyozottabb az irodai munkavégzés.

 

Ülve is lehet helyes a testtartás

 

Ha nincs lehetőségünk állva dolgozni, akkor sincs nagy baj. Már ha odafigyelünk a helyes ülésre. Lényeges, hogy a csuklót természetesen tartsuk az egér és a billentyűzet felett. Nagyjából 5-7 centiméter magasságban, lehetőleg párhuzamosan az asztal felületével. A szemünk és a monitor közötti távolság itt is 50-60 centiméter legyen. A derekunkat támasszuk meg a székkel. Üljünk hátra, amennyire csak lehet. De a lábhajlat és a szék ülő felülete között egy tenyérnyi hely azért maradjon. A talpunk legyen a talajon. A lábunk alsó és felső része pedig zárjon be derékszöget.

 

Figyeljünk továbbá arra, hogy óránként álljunk fel. A szünetekben sétáljunk, mozogjunk egy keveset. Lehetőleg mozgassuk át az ízületeket és pörgessük fel a keringést. Egyes fejlettebb országokban nem véletlen, hogy ping-pong asztal is van az irodákban.

 

Persze mindezek a tanácsok nem érnek semmit, ha rossz irodai asztalt vagy széket vásároltunk. Minden az eszközöknél kezdődik, ezért ha irodai berendezést vásárolna, figyeljen a funkciókra. És ne sajnáljon több időt szentelni a megfelelő alkalmatosságok kiválasztására a dolgozók egészsége és produktivitása érdekében.

 

Mi ebben segítünk. Nézze meg az Írókéz irodaszer webáruház kínálatát itt!

 

Kíváncsi lenne még hasonló tippekre? Az Írókéz irodaszer webáruház blogjában többször foglalkoztunk már a munka közbeni helyes testtartás kérdésével. Mutatunk néhány bejegyzést erre vonatkozóan.

 

 

Ha így ül az irodában, akkor helyesen tartja magát - Néhány tipp az irodai szék kiválasztásához

A leggyakoribb egészségügyi problémák, amik az irodában leselkednek ránk