Szeretne Ön is zöld irodában dolgozni? Egyáltalán: mit is jelent az, hogy zöld iroda? Mitől zöldebb az egyik iroda, mint a másik? Hát nem attól, hogy több benne a zöld növény, bár ez is lehet az egyik fokmérő. Nehéz megválaszolni a kérdéseket, hiszen magát a fogalmat, mármint a zöld iroda fogalmát se könnyű egyértelműen meghatározni. Próbálkozások persze vannak.

 

 

 

Az mindenesetre tény, hogy a zöld iroda koncepció egyre több embert foglalkoztat, amit az is mutat, hogy számos ezzel foglalkozó konferenciát rendeztek már hazánkban is cégvezetők, építészek, belsőépítészek és irodaüzemeltetők részvételével. És szinte napról napra egyre több vállalkozás életében jelenik meg a zöld iroda iránti igény. Nem véletlenül, hiszen azt már szinte nem is kell bizonygatni, mert sokak számára könnyen belátható, hogy a zöld környezet jó hatással van az irodai alkalmazottak teljesítményére.

 

 

 

Újrahasznosított lyukasztó

 

Azt persze már az elején érdemes leszögezni: egyetlen iroda se attól lesz zöld vagy zöldebb, mint a másik, hogy azt valamely munkahelyi vezető annak nyilvánítja. Nem vitás, fontos a „főnök” támogatása, amikor zöldíteni akarjuk az irodát, de az csak akkor lesz valóban zöld, ha az ott dolgozó valamennyi kolléga azzá teszi. Azaz: szükség van mindenkinek az elköteleződésére a környezettudatos irodai munka iránt. És itt nem csak a konkrét munkáról van szó, hanem az irodai lét egészéről. Hiszen az iroda az a hely, ahol az életünk egy igen jelentős részét eltöltjük. Tehát ha az irodában zöldíteni akarunk, azzal környezetbarátabbá tehetjük a munkahelyünket, aminek az lesz a következménye, hogy nő a teljesítményünk, erősödik a kreativitásunk, jobban érezzük magunkat és még védjük is a környezetet. Nem utolsósorban takarékoskodunk is a fenntartási költségeken.

 

Hol is kezdjük?

 

Ha úgy érezzük, hogy még nem elég zöld az irodánk, a nagyobb léptékű változtatásokkal érdemes megvárni a bútorcserét, a selejtezést. A zöld gondolkodást már ilyenkor is lehet gyakorolni, hiszen ha a kiselejtezett holmikat, berendezési tárgyakat nem a szeméttelepre küldjük, hanem felajánljuk valamelyik civil szervezetnek, máris sokat tettünk a bolygóért és az ökogondolkodás népszerűsítéséért – írja a quartz.hu. És tippeket is ajánlanak a hivatkozott oldalon – persze nem csak ott, hanem más bejegyzésekben is -, hogy miként zöldíthetjük az irodánkat.

 

Ha már a bútorcserét emlegettük, ennél a témánál maradva érdemes tippként megfogalmazni, hogy szerezzünk be természetes anyagból készült, hosszabb ideig használható bútordarabokat.

 

Folytassuk az „energetikai” tippekkel, hiszen egyes számítások szerint az energiafelhasználás terén az irodák rendkívül pazarlóak. Ezért:

  • ha nem muszáj, ne használjuk a légkondicionáló berendezést,

  • éjszaka nem fűtsük az irodát és nappal se fűtsük túl,

  • amikor csak lehet, kapcsoljuk le a villanyt, használjunk többféle, lehetőleg irányított fényforrást, illetve energiatakarékos izzókat,

  • kapcsoljuk ki a számítógépet és a többi irodai készüléket, ha nem használjuk azokat.

 

A golyóstollak helyett részesítsük előnyben a ceruzákat, de ha mégis tollakat használunk, a környezetre kevésbé ártalmasakat vásároljuk.

Figyeljünk oda, mennyi papírt használunk el, takarékoskodjunk a nyomtatással, amire számos lehetőség kínálkozik. Ezekről egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk.

 

Ha lehet, használjunk újrahasznosított papírt.

 

Gyűjtsük szelektíven a hulladékot.

 

Legyen minél több cserepes növény az irodában, de ügyeljünk arra, hogy ne legyenek a falon felesleges porfogók, mert a por mindent tönkretesz.

 

A tippek sorát persze lehetne még folytatni.

 

Tegyen Ön is lépéseket a zöld iroda érdekében! Válogasson az Írókéz irodaszer webáruház környezetkímélő termékeiből! Az újrahasznosított anyagból készült irodaszereket itt találja.