Ön a zöld vagy a fekete teát részesíti előnyben? Vagy inkább gyümölcsteákat fogyaszt? Tisztázzuk az elején: bármelyiket is szereti, jót tesz velük az egészségének. Különösen akkor, ha nem kutyafuttában hörpinti be a napi adagját, hanem szertartásosan, ahogy az a keleti országokban szokás. Hideg téli napokon különösen is ajánlott a teázás. Akár az irodában is.

 

 

Sokan azt gondolhatják, hogy a zöld és a fekete tea alapanyaga más-más cserjéről származik, holott mindkét teaféleségnél ugyanannak a növénynek a leveleit használják fel, csak más módon.

 

A tea – szakszerű meghatározás szerint – a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzet. Ezenkívül teának szokták még nevezni más szárított növények, köztük gyógynövények, fűszerek, illetve gyümölcsök főzetét is.

Sokan felteszik a kérdést: melyik tea egészségesebb, azaz melyiknek a fogyasztása ajánlott?

 

A Men''s Health magazin összeállította a legegészségesebb italok tízes listáját. Ennek első helyén természetesen a víz található, de ott van a TOP tíz ital között a zöld tea is. A kutatók elsősorban vérnyomáscsökkentő, anyagcsere-serkentő és kalóriaellenes hatását emelik ki, ezért kaphatott helyet a legegészségesebb italok között.

 

De miért egészségesebb a zöld tea, mint a fekete, ha mindkettő ugyanabból a cserjéből készül?

 

Ennek az a magyarázata, hogy a zöld levelek szüretelése után azonnal elkezdődik a feldolgozás, amelynek során rendszerint pörköléssel és csak nagyon enyhe szárítással zárják le az oxidációs folyamatot. A zöld tea emiatt megtartja jellegzetes zöld színét és az íze sem olyan erős, mint a fekete teáé. Ezzel szemben a fekete teát a szárítás előtt fermentálják, amitől eltűnik belőle a tápanyagok egy része.

 

Megjegyzendő, hogy a teák királya – ha szabad így fogalmazni – mégsem a zöld, hanem a fehér tea. Ennek az antioxidáns tartalma kétszerese a zöld teáénak. Főleg Kínában készítik a lehető legkevesebb oxidáció elérésével, koffeintartalma pedig rendkívül alacsony. Támogatja az egészséges bőr életfunkcióit, regenerálódását és késlelteti az öregedést. Jótékony hatása van a szív- és érrendszerre, fogyasztása csökkenti az infarktus esélyét. Nagyon sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, például nikkelt, krómot, mangánt és vasat. Magas a kálium-, viszont alacsony a nátriumtartalma, ezért segíti az izmok működését. Pajzsmirigy-szabályozó, csekély csersavtartalma miatt kíméli a gyomrot. Mivel késlelteti a bőr öregedését, ezért kivonatát a kozmetikai ipar is használja.

 

Régen a fehér tea fogyasztása csak a császárok kiváltsága volt. Azt tartották, hogy halhatatlan lesz, aki ezt issza. A legenda szerint a kínai császár számára aranyollóval vágták le a teabimbókat.

 

 

Szakemberek a fehér, a zöld, illetve a fekete tea elkészítéséhez különböző hőfokú vizet ajánlanak. Mivel a fekete tea a legerősebb a teafélék közül, ezt forrásban levő vízben áztassuk általában 4-6 percet. A zöld teával legyünk sokkal óvatosabbak, ennél 65-70 °C közötti legyen víz hőmérséklete, és csak 2-4 percig áztassuk. A fehér tea vize lehet kicsit melegebb, de áztassuk tovább, legalább 4-6 percig.

 

Jó tehát, ha a teázás a mindennapjaink részévé válik. Ugye Ön is tapasztalta, hogy manapság már egyre több helyen, köztük például a munkahelyi megbeszéléseken, üzleti találkozókon együtt kínálják a kávét és a teát, mert egyre többen az utóbbit részesítik előnyben.

 

Hogy mikor melyiket válasszuk inkább, arról ebben a korábbi bejegyzésünkben írtunk.

 

Minőségi zöld, fekete és gyümölcsteákat hagyományos csomagolásban és díszdobozban is talál az Írókéz irodaszer webáruházban, kattintson ide!

 

És gondoljon arra, amikor teázik, hogy ez is egyfajta wellness, amivel a szervezetét és a lelkét is relaxálja. Érdemes ezért kellő időt szakítani a teázásra.