A laminálásról valószínűleg mindenki hallott már, viszont azt viszonylag kevesen gondolják át, hogy milyen sok terület létezik, ahol hasznát is vehetjük ennek a technikának.

 

 

Léteznek speciális munkaterületek, de előbb nézzük az irodai felhasználást. Ha mindennapos használatra nyomtatunk közleményeket, iránymutatásokat, fontos a védelem. Különösen akkor, ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol sok a szennyeződés vagy a víz is kárt tehet a dokumentumban. Persze akkor is hasznát vehetjük a laminált anyagoknak, ha különösen fontos az esztétika.

 

Egyébként a laminált dokumentumok a por, a vízcsepp, a pára ellen teljes védelmet nyújtanak. És ez független a lamináló fólia vastagságától. Általános felhasználásra a vékonyabb fóliák is megteszik, viszont nagyobb igénybevétel esetén ajánlott nagy merevségű (250 mikron vastagságú) lamináló fóliát használni.

 

De hol használhatjuk még a laminált anyagokat?

 

Készíthetünk névjegykártyát, névkitűzőt, de a létesítményüzemeltetés során is nagy hasznát vehetjük. Ahogy a Leitz is fogalmaz az oldalán: a gyárakban, üzemekben a műszaki rajzok, jelölések, ütemtervek könnyen pecsétessé válhatnak, ezért ezeken a helyeken a laminált anyagok nagy segítséget jelenthetnek. Ha ugyanis a fóliázott dokumentumok szennyeződnek, azokat könnyen le tudjuk takarítani, és hosszú időn át használhatóak maradnak.

 

De nem csak a gyárakban, hanem az egészségügyben és az oktatásban is nagy szükség lehet a laminálásra. Előbbinél a higiénia miatt (rendelőkben, kórházakban). Utóbbiban az információs táblák, a fontos jelölések, a prezentációk esetén alkalmazhatók. Ha ugyanis sok gyermek használja ugyanazt a dokumentumot, az egy idő után sérül, és így funkcióját veszti.

 

 

A negyedik terület, ahol szintén szükség lehet a laminálásra, a kereskedelem. Éttermekben, boltokban nagy hasznát vehetjük a laminált jelöléseknek, a vásárlói tájékoztatóknak. Amellett, hogy strapabíróvá válik az így készített dokumentum, könnyen tisztán tartható és még esztétikus is.

 

Ha laminálnánk, milyen készüléket és milyen lamináló fóliát vásároljunk?

 

A készülékeket tekintve különbséget tehetünk abban, hogy milyen méretű papírok laminálására alkalmasak. Választhatunk különösen gyors lamináló gépet, de az is meghatározó lehet, hogy milyen vastagságú fóliát használhatunk vele.

 

És akkor itt érkeztünk el oda, hogy mi a különbség a fóliák között. Nyílván a márka az egyik, továbbá a méret, az alapanyag, a szín és a vastagság.  Ugyanakkor kapható matt és fényes felületű lamináló fólia is. Ami szintén meghatározza, hogy mennyit kell fizetnünk a termékért.

 

Ez elég sok paraméter, viszont ha tisztában vagyunk az igényeinkkel, gyorsan tudunk választani. Akár webáruházból is.

 

Ha Önnek is lamináló fóliára, lamináló gépre lenne szüksége, nézzen körbe az Írókéz irodaszer webáruház kínálatában! Amennyiben kérdése lenne a termékekkel kapcsolatban, keresse a kollégáinkat!