Tudta? Míg egy átlagos HB ceruzával 56 kilométer hosszú vonalat lehet húzni, addig egy profi golyóstoll legfeljebb 3-4 kilométerre képes. Amiből egyenesen következik, hogy egy ceruzával tizennégyszer többet írhatunk, mint egy golyóstollal.

 

 

 

De miért érdekes ez?

 

Például környezetvédelmi okokból.

Nálunk a legtöbb ember golyóstollat vesz elő a zsebéből, ha jegyzetelni akar a megbeszélésen. Golyóstollak sorakoznak a postán, ahol alá kell írni valamit, hiszen erre a célra a ceruza nem is elfogadott, mert azzal érvényteleníthető az aláírás. Többnyire ugyancsak golyóstollakat használnak a pincérek – már ahol még nem digitalizálták a rendelésfelvételt. Golyóstollat adunk ajándékba - mert hogyan is nézne ki, ha ceruza lapulna a díszdobozban?

 

Sorolhatnánk napestig az egyszerű hétköznapi példákat, eseteket, hogy miért választanak, használnak többen tollat, mint a ceruzát. Pedig…

Pedig lenne okunk megfontolni, hogy ahol csak lehet, inkább a ceruzákért nyúljunk a tollak helyett, hiszen ha alaposabban utánanézünk, könnyen belátható, mennyivel jobban óvjuk a természetet, a környezetet, ha a ceruzát részesítjük előnyben. Erről a hb-ceruza.blog.hu oldalon olvashatunk részleteket.

 

Mint írják, a tollak igen jelentős hányada műanyagból készül, ami ugye kőolajszármazék. A golyó, ami a tintát a papírra keni, általában valamilyen karbid. A tinta magából a színezőanyagból és annak oldószeréből áll. Az oldószer lehet víz, alkohol vagy olaj, a színezőanyag pedig növényi, ásványi vagy kémiai eredetű.

 

A ceruzák külső héja hagyományosan két darab fából készül. Ennek az alapanyagát a kifejezetten ilyen céllal telepített erdőkben nevelik körülbelül hatvan évig. (A 250 éves Faber-Castell cégnek például saját erdői vannak.) A ceruzák bele grafit, ami egy ásvány, ehhez ugyan néha mesterséges anyagokat is adnak.

 

Mindkét íróeszköz előállításához nagy hőmérséklet kell, ami növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ilyen tekintetben nincs nagy különbség a két eszköz előállítása között.

 

Nézzük meg azt is, mi történik a ceruzákkal és a tollakkal az elhasználódásuk után. A golyóstollban levő anyagok összetettsége miatt az újrafeldolgozó ipar egyelőre nem tud velük mit kezdeni. A ceruzából viszont a fa egészen biztosan nem jelent veszélyt a környezetünkre.

Ha ezt így mind sorra vesszük, néhányan talán elgondolkodnak azon, hogy többször kellene ceruzát használnunk, mint azt egyébként tesszük. Például a munkahelyi jegyzetelésnél semmi se indokolja, hogy a golyóstollat részesítsük előnyben, és azzal is teszünk a környezetünkért, ha otthon ceruzával írjuk fel, mit kell vásárolni a boltban. De megfelelő íróeszköz a ceruza akkor is, ha rejtvényt fejtünk vagy telefonálás közben rajzolgatunk az előttünk lévő papírra, mint ahogy azt egyébként nagyon sokan teszik. Igaz, a ceruzánkat időnként hegyezni kell, de ez nem akkora fáradság, hogy emiatt le kellene mondani a használatáról.

 

 

Grafit és színes ceruzákat mi is kínálunk az Írókéz irodaszer webáruházban, válasszon a több mint négyszáz termékből ennek a linknek a segítségével!

 

A ceruzák egy jelentős része környezetbarát minősítéssel rendelkezik, azaz zöld termék, ráadásul magas törésállóságúak, ugyanakkor könnyen radírozhatók.

 

Ha radírt keres, ide kattintson!

 

Ha pedig ceruzafaragót, akkor ezt a linket használja!

 

A golyóstollakról persze nem kell lemondani, de érdemes megfogadni egy tanácsot: ha már tollat használunk, akkor vízbázisú tintával működő zselés tollat válasszunk, és ne eldobhatót, hanem olyat, ami újratölthető.

 

Az Írókéz kínálata itt található.

 

 

Végül még egy megjegyzés: a ceruzát ritkábban vesszük a szánkba, mint a tollat. Ez is egy érv a ceruza gyakoribb használata mellett.