Sokszor írtunk már róla, és valószínűleg sokan tudják már, hogy milyen fontos az irodai ergonómia. Lényeges, hogy milyen az íróasztal, milyen a világítás. De számít az is, hogy mit hogyan állítunk be. Így van ez az irodai székkel is. Ezért most azt mutatjuk meg, mire kell figyelnünk, ha irodai széket vásárolnánk, és ha már megvettük, hogyan ajánlott azt beállítanunk.

 

 

Az irodai szék magasságát úgy állítsuk be, hogy a talpunk teljesen a padlón legyen, miközben a combok párhuzamosok a felszínnel. De az alkaroknak is párhuzamosnak kell lenniük a munkafelülettel. Egyébként, ha nem így ülünk, vagyis túl magasan van a szék, akkor túl nagy nyomás nehezedik az érzékeny területekre, így a vérkeringés sem tud megfelelően működni.

 

Amennyiben túl alacsony az irodai szék, a súlyunk a csípőnkre nehezedik, ami miatt a derekunk fájdul meg idő előtt.

 

Fontos tehát, hogy a szék magassága állítható legyen, ugyanakkor az is lényeges, hogy a támlát is dönthessük, és legalább három fokozatot tudjunk állítani. Ez azért lényeges, mert csak így lehet személyre szabottan beállítani, hogy hol tartsa a csípőnket a szék.

 

Az se mindegy, mekkora az ülő felület mérete. Ha túl hosszú, hajlamosak vagyunk előrecsúszni a széken, így pedig nem támasztja meg semmi a hátunkat, vagy rossz helyen támaszt a támla. Vagyis helytelen lesz az ülés. Nem mellesleg ez a tartás eldeformálja a hátunkat és fájdalmat idéz elő.

 

Az ajánlások szerint az az ideális ülő felület méret, ha a térdünk és az ülő felület széle között 8-10 centiméter marad. Persze ezt úgy mérjük le, hogy a derekunkat teljesen hátratoljuk, amennyire csak lehet.

 

 

A kartámasz is fontos. Kevesen gondolják, hogy ennek mekkora jelentősége van. A karunk pihentetése szempontjából mindenképpen. Gondoljon csak bele: mennyire elfáradna, ha egész nap tartania kellene a kezét.

 

Ügyeljünk ezért arra, hogy a választott irodai széknek megfelelő kartámlája legyen. Ahogy az imént írtuk, ennek akkor az ideális a mérete, ha az alkarunk megtámasztva gépeléskor, illetve az egér használatakor párhuzamos az asztalunkkal.

 

A szék támlájánál fontos, hogy legyen deréktámasz. Ezt semmiképpen ne hagyják figyelmen kívül azok, akik napi 1-2 óránál többet ülnek az íróasztalnál.

 

És még egy dolog. Gondoljuk meg, hogy fix helyen lévő vagy gurulós széket szeretnénk-e inkább. Lényeges továbbá, hogy forgó vagy teljesen hagyományos legyen a szék.

 

Ha tehát irodai széket vásárol, számos szempontot kell mérlegelnie. De ha már tudjuk, mire kell figyelni, a választás sem tart olyan sokáig. Ha pedig mindezt online végezzük, még gyorsabb lehet a beszerzés. Nézze meg, nálunk, az Írókéz irodaszer webáruházban milyen székek vásárolhatók és azt is, hogy azok milyen paraméterekkel rendelkeznek. Segítünk a vásárlásban.