Kezdjük egészségesen az újévet a munkahelyen is! Ugye nem akarja, hogy a különféle munkahelyi ártalmak következtében kiessen a munkából. Jobb megelőzni a problémákat. Tudta, hogy létezik már munkahelyi wellness?

 

 

Igen, vannak olyan munkahelyek, irodák, ahol lehetőségük van a dolgozóknak szervezetten kizökkenni a megszokott ritmusból, és különféle tornamozdulatokkal, sőt: kifejezett testedzéssel elejét venni a sok ülésből fakadó gerinc- és egyéb problémáknak. Már nem csak a japánoknál divat, hogy tornáznak az irodai dolgozók. Egyre több helyen van már Magyarországon is bordásfal az iroda egy elkülönített részében, és már az se életidegen, hogy a sok ülőmunkát végző dolgozók rúdtáncolással edzik rendszeresen a tagjaikat. Erről egy korábbi bejegyzésünkben itt írtunk.

 

De térjünk vissza a munkahelyi wellnesshez!

 

Kezdjük a legegyszerűbbel, mondjuk a dinamikus ülőpárnával, amit akár az Írókéz irodaszer webáruházban is könnyen beszerezhet itt.

 

Ez egy nagyon hatékony eszköz az egészséges ülő testtartás elősegítésére, a hát- és derékfájás megelőzésére, valamint különféle tornagyakorlatok végzéséhez is.

 

A 33 centiméter átmérőjű, levegővel telt párna rendszeres használata tehermentesíti a gerincet, lazítja és erősíti az izmokat, ezáltal segíthet a hát- és derékfájdalom megelőzésében, valamint megszüntetésében. Hatásmechanizmusa hasonlít egy levegővel teli labdán történő üléshez, azonban alakjának köszönhetően jóval egyszerűbben használható akár otthoni, akár irodai környezetben is. A párna segítségével izomerősítő és egyensúlyfejlesztő tornagyakorlatokat is végezhetünk, így valójában fitnesz célokat is szolgál. Általa javulhat a koncentráció és csökkenhet a fáradékonyság.

 

Egy másik ilyen eszköz a mágneses gyógy ülőpárna.

 

 

Ennek az ülőfelülete meghatározott szögben lejt előre. Biomechanikai vizsgálatok során ugyanis megállapították, hogy ez a lejtés optimálisan segíti az aktív ülést és a gerincet viszonylag a legkisebb terhelésnek teszi ki. Ebben a helyzetben ideális egyensúly alakulhat ki a hát- és a hasizmok működése között, ami az aktív ülést a legkisebb izommunkával teszi lehetővé. Így lehet elérni ülés közben a gerinckímélő testtartást, ami hozzájárulhat a tartáshibák és a későbbi panaszok megelőzéséhez is.

 

Ne hagyjuk ki a sorból a Shiatsu derékmasszírozó párnát se, ami ugyancsak a munkahelyi wellness kategóriájába sorolható eszköz.

 

A shiatsu masszázs japán eredetű ujjnyomásos technika, ami terápiás jelleggel csökkentheti az izomfájdalmak széles skáláját. Megoldást nyújthat hát- és derékfájdalmak esetén, de hatékony segítség lehet a stressz és az álmatlanság ellen is. Az alkalmazott hőterápia oldja a fáradtság okozta izommerevséget és jótékony hatással lehet a vér- és nyirokkeringésre.

 

Az eddig ismertetett kényelmi eszközök az egyszerűbbek kategóriájába sorolhatók, lényegében bárkinek nagyon hasznosak lehetnek, aki sok időt kénytelen eltölteni ülő testhelyzetben. Innen már csak egy lépés a masszázsfotel, ami – lássuk be – ma még ritkaságszámba megy a munkahelyeken. Holott érdemes volna megfontolniuk a munkahelyi vezetőknek, hogy a dolgozók egészsége érdekében akár ilyeneket is rendszeresítsenek azokba az irodákba, ahol sokan végeznek ülőmunkát. Nem úgy kell persze elképzelni, hogy folyamatosan ebben ülnek a dolgozók, hanem egy erre a célra kialakított sarokban helyezik el a masszázsfotelt, amit időközönként felváltva használhatnak az alkalmazottak. Íme, egy remek masszázsfotel az Írókéz kínálatából.

 

Ha igazán alaposan szeretné kipihenni magát egy lazító masszázzsal, Önnek erre a fotelre van szüksége. Beépített 8 elektromotoros működtetésű masszázsponttal és több masszázsprogrammal rendelkezik, tetszése szerinti pozícióba állíthatja az ülést, a háttámlát és a lábtámaszt is.

 

Ez már tényleg valódi wellnesst kínál, ideje, hogy kipróbálja!