Az új év sokaknál valamilyen fogadalomtétellel indul. Vannak, akik azt tűzik ki célul, hogy a jövőben egészségesebben élnek, jobban odafigyelnek magukra. Ha Önnek is ez a célja, ne felejtse el, hogy az irodai ergonómia nagyban hozzájárul az egészséghez. Vagyis, ha változtatna az életmódon, figyeljen a munkahelyi környezetére is. Mutatjuk, hogy pontosan mire.

 

 

Nagyon fontos például a fény. A természetes megvilágítás a legjobb, ugyanakkor egy óriási ablakokkal rendelkező, fényárban úszó irodában sem nélkülözhetjük a lámpát az íróasztalról. Lényeges, hogy az irodai lámpa fényerejét tudjuk igazítani az adott tevékenységhez. Nagyon hasznos továbbá, ha az asztali lámpa rugalmasan állítható. A lámpák beállításáról itt írunk részletesen.

 

A megfelelő irodai szék az egyik legfontosabb eleme a munkahelyünknek. Már, ha ergonómiai szempontból nézzük a dolgokat. Egy irodai szék például akkor jó, ha megtámasztja a derekat, állítható a magassága és rendelkezik kartámasszal is. Igen ám, de attól még, hogy van egy jó székünk, tudnunk kell beállítani is. Ha nem ismeri a “szabályokat”, azokról itt olvashat.

 

Ugyancsak lényeges, hogy megfelelően állítsuk be az irodai asztalon lévő eszközöket is. Ez alatt azt értjük, hogy legyen csuklótámasz a billentyűzethez és az egérhez. Egyébként hamar elfárad a kezünk. A monitort pedig kellő magasságban helyezzük el az asztalon. A képernyő teteje egy vonalban legyen a szemünkkel. Ha így állítjuk be, nagyon sokat tettünk azért, hogy a nap végére ne fáradjon el a nyakunk, ne fájduljon meg a fejünk.

 

 

Fotó: Pexels.com

 

Ha sokat telefonál, használjon headset-et. Nem egy nagy beruházás, a mindennapjainkat pedig megkönnyíti, hiszen nem kell állandóan emelgetni és tartani a kagylót, és így a kezünk sem fárad el.

 

Fontos - és ez nem kimondottan eszközhöz kötődik -, hogy időközönként tartsunk pihenőt. Az ajánlás szerint óránként legalább 5-10 percet kell mozgással tölteni. Ilyenkor menjünk egy kört az irodában, mozgassuk át a lábunkat, a hátunkat, és csak ezután üljünk vissza dolgozni. Ennek a pár perces szünetnek egyébként nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk. Egyrészt nem merevednek meg az ízületek és az izmok, másrészt a keringésünk is felgyorsul kicsit, ezáltal fel is frissülünk, ami hozzájárul ahhoz, hogy produktívak legyünk.

 

Egyébként, ha hajlamosak vagyunk elfeledkezni  a szünetről, egy alkalmazást is letölthetünk, ami erre figyelmeztet minket. Ilyen az Eyeleo, ami minden órában tíz perc szünetet rendel el. De a Google Chrome-nak is létezik egy bővítménye, ami segít abban, hogy kövessük a 20-20-20-as szabályt. Vagyis azt, hogy minden 20 percben nézzünk valamit 20 másodpercig, ami legalább 20 méterre található tőlünk. Ezzel a szemünket tartjuk edzésben.

 

 

 

Ha Önnek is fontos az irodai ergonómia, és ezentúl jobban figyelne az egészségére, nézzen körül az Írókéz irodaszer webáruház irodai eszközei között!