Ugye, ismerős a szituáció: betennénk a dokumentumokkal teli dossziét az archívumként funkcionáló szekrénybe, de ott bizony egy négyzetméternyi szabad hely sincs. Kétféle megoldás létezik. Vagy leselejtezünk egy régi dossziét és annak a helyére tesszük, vagy új szekrényt vásárolunk. Valahogy így van ez a számítógépen tárolt adathalmazzal is.

 

 

 

Előbb-utóbb minden pc és laptop elérkezik arra a pontra, mint a szekrényünk: csak akkor tudunk újabb dokumentumot elhelyezni benne, ha kidobunk egy régebbit, vagy új tároló után nézünk.

 

A digitális adatoknál ráadásul van még egy fontos körülmény, amiről semmiképpen se szabad elfelejtkezni: jó, ha mindenből vagy egy másolatunk is. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy a papír alapú dokumentumok esetében felesleges a kettőzés, de annak csak akkor van értelme, ha a másolatokat nem ugyanazon a helyen tároljuk, ahol az eredetiket. Előfordulhat ugyanis, hogy beázás vagy tűz következtében megsemmisülnek az irataink, és ilyenkor jó, ha elő tudjuk venni a másolatokat. De, mint jeleztük, ez csak akkor lehetséges, ha a két dokumentumot egymástól távol őrizzük, máskülönben mindkettő elvész. Azt azonban kevesen engedhetik meg maguknak, hogy két különálló és külön helyen lévő archívumot tartsanak fenn, ezért – jobb megoldás nem lévén – a papír alapú dokumentumokból meg szoktunk elégedni egyetlen példánnyal, remélve, hogy az nem semmisül meg.

Máshogy fogjuk fel és értelmezzük ebben a tekintetben a digitális archívumot, hiszen a számítógépes adatok tárolása rendszerint nem igényel irodányi szekrényeket. Bár, ha a régebbi archiválási lehetőségeket, megoldásokat vesszük, mármint a CD-ken és DVD-ken történő adattárolást, akkor bizony nem nagyon tudunk elvonatkoztatni a polcos vagy szekrényes megoldásoktól. De ez lassan már a múlt.

 

Ha mégis ragaszkodna ehhez a régi, ám ma is létező lehetőséghez, az Írókéz irodaszer webáruház kínálatában az írható CD-lemezeket itt,

a DVD-lemezeket pedig itt találja.

 

De térjünk vissza a korszerűbb módszerhez, már ami a digitális adattárolást, illetve az adatok másolását illeti.

 

Miért van szükség másolatok készítésére?

 

Elsősorban az adatvesztés elkerülése érdekében tanácsolják a szakemberek, hogy minden, a számítógépünkön tárolt adatról készítsünk másolatot. Erre a legkorszerűbb és legolcsóbb megoldás az úgynevezett felhőben történő mentés, amitől azonban sokan még idegenkednek. Ahogy az emberek jelentős részének a látható és kézbe vehető papír jelenti a valódi, létező dokumentumot, úgy a digitális világban jártas személyek többsége a CD-ket, a DVD-ket – újabban pedig a külső merevlemezeket, a HDD-ket – sokkal inkább létezőnek gondolja, mint a virtuális archívumnak tekinthető felhőket. Még akkor is, ha egyébként tisztában vannak vele, hogy a felhőt bárhonnan könnyen elérheti, azaz a dokumentumaihoz, a tárolt adataihoz időbeli és térbeli korlátozás nélkül hozzáférhet.

 

 

Ugyanígy értelmezhető egyébként a hordozható merevlemezek funkciója is, hiszen azok is mindig és mindenhol velünk lehetnek, ráadásul a maguk fizikai valóságában, tehát megfogható állapotban, mint a dossziék. Csak ki kell nyitni őket.

 

Valószínűleg ez a megfontolás vezérli a hordozható merevlemezek, HDD-k fejlesztőit és gyártóit, hiszen arra összpontosítanak, hogy minél kisebb méretben a lehető legnagyobb adattároló kapacitással rendelkező készülékeket adjanak a felhasználók kezébe. Nem véletlen, hogy a legújabbak elférnek akár a szivarzsebben, külső kialakításuk pedig rendkívül dizájnos, mondhatni alkalmas arra, hogy akár egy üzleti tárgyaláson is jól mutasson a laptopunk mellett.

 

Ezeknek az apró, 15-20 dekás külső meghajtóknak a fő előnyük, hogy kicsik, nem igényelnek külön tápellátást, valamint elég olcsók ahhoz, hogy komolyabb adatmennyiséget megfizethető áron tárolhassunk rajtuk. Az új USB 3.0-s szabvány ráadásul elég elterjedt, ezért elsősorban ezeket a modelleket érdemes keresni, az USB 2.0 amúgy is kikopóban van már. A legtöbb mai szórakoztató és informatikai eszközön már megtalálható ez a szabvány, de ha nincs a gépünkön, akkor is működik USB 2.0 sebességgel, vagy pár ezer forintból bővítőkártyával megoldható az átállás – írja a pcworld.hu.

 

Ha úgy érzi, hogy az Ön számára is ezek a készülékek jelentik a megbízható digitális adattárolást és hordozást, a legújabb HDD-konstrukciókat itt találja meg az Írókéz irodaszer webáruházban.