Egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbak azok az időszakok, amikor nem elég az irodában a természetes fény, azaz villanyt kell kapcsolnunk ahhoz, hogy megfelelő fényviszonyok mellett végezhessük a munkánkat. Sokan nem is igazán érzik jól magukat, ha nincs teljesen kivilágítva az iroda. Mások megelégednének azzal, ha csak az íróasztaluk lámpája világít. Ez akár konfliktus forrása is lehet az irodában.

 

 

Mikor teszünk jót magunkkal és a munkatársainkkal? – tehetjük fel a kérdést.

 

Tényleg elég, ha mindenki magának világítja be azt a területet, ahol dolgozik, vagy mennyezeti megvilágítás nélkül többet ártunk a szemünknek, mint amennyit az asztali lámpával használunk?

 

Nem egyszerű megválaszolni a kérdéseket. Már csak azért sem, hiszen tisztában kell lennünk azzal, hogy a megfelelő megvilágítás segíti a precíz és hatékony munkavégzést, miközben helytelen megvilágítási viszonyok közepette gyorsan elfárad a szem, csökken a koncentráció és ezzel arányosan az irodai munka hatékonysága is.

 

A különböző szabványok a belső téri, tehát az irodai munkahelyeknél, ezen belül is az íráshoz, az olvasáshoz, a gépeléshez, az adatfeldolgozáshoz 500 lux megvilágítási értéket határoznak meg. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hogy többféle mesterséges fényforrást alkalmazunk. Tehát egy általános mennyezeti megvilágítás mellett egy helyi, funkcionálisan a munkaasztalt megvilágító lámpatestet is működtetünk. A megfelelő látási kényelmet és a teljesen egyenletes megvilágítást a többféle, funkcionálisan alkalmazott lámpatest egyszerre történő használatával érhetjük el – figyelmeztetnek a szakemberek az ezermester.hu oldalon.  

 

A lámpatesteket úgy kell elhelyeznünk, hogy elkerüljük a fényes tükröződéseket. Nem csak a túl sötét, hanem a túl fényes munkahelyek is komoly kockázatokat jelentenek, mivel például a fehér papírlapok miatt túlzott fényhatás érheti a szemet. Az a jó íróasztali lámpa, amelyik többféle irányba is mozdítható, aminek a fényerőssége állítható, a burája pedig megakadályozza, hogy a használója szemébe világítson.

 

Még két tipp:

 

A képernyő előtti munkavégzés során a dolgozó nézési iránya lehetőleg párhuzamos legyen az ablakokkal és a világítótestekkel. Lehetőleg ne helyezzünk el képernyőt az ablakok előtt.

 

Fontos, hogy mielőtt megvásároljuk az irodába akár a mennyezeti, akár az asztali lámpákat, kérjük ki szakember tanácsát.

 

Az Írókéz irodaszer webáruházban egyébként csaknem száz féle különböző lámpát talál, köztük számos újdonságot és úgynevezett környezetkímélő terméket is. Ha végignézi a kínálatot, meg fogja látni, hogy valamennyi asztali lámpa formatervezett és minden igényt kielégít.

 

A LED-es asztali lámpák között itt van például az Eglo terméke, amelyiknek rendkívül alacsony az energiafelhasználása, ennélfogva környezetkímélő, az élettartama pedig 25 ezer óra.

 

 

Az újdonságok között szerepel ugyanennek a gyártónak egy másik LED-es asztali lámpája, amit érintő kapcsolóval és USB töltővel is elláttak.

 

És íme, egy igazi gyöngyszem az asztali lámpák sorában.

 

A Rexel LED lámpájánál a változtatható módok közül a nappali fény a szellemi feltöltődésben és a koncentráció javításában, míg a meleg fény az ellazulásban, kikapcsolódásban segít. A lámpa LCD kijelzőjén megjeleníthető a dátum, az óra és a helyiség hőmérséklete is.

 

Végezetül pillantsunk rá a Leitz LED-es okoslámpájára, mert már ilyen is van.

 

 

Ez az asztali lámpa a környezeti fényérzékelőjével folyamatosan és automatikusan állítja be a fényerőt és biztosítja az optimális munkakörnyezetet. Applikációval és kézi beállítással is vezérelhető: beállítható a kívánt fényerősség és fényhőmérséklet. Automatikusan be és kikapcsol, ha a gazdája belép az érzékelési hatósugarába. A lámpán elhelyezett töltőcsatlakozóval feltöltheti a telefonját és a táblagépét. Az iOS és Android alkalmazással könnyen választhat a fénybeállítások között, vagy elmentheti saját kedvenc beállításait. Különböző színekben kapható.

 

Ezt az asztali lámpát biztosan szeretni fogja.