Hogyan tehetünk az ellen, hogy egy irodában eltöltött nap után se fájduljon meg hátunk, a derekunk, a csuklónk vagy a nyakunk? Az ergonómiai kiegészítőket is gyártó Fellowes ad erre tippeket. Amiket szerintünk is érdemes megfogadni.

 

 

 

Azt javasolják, hogy figyeljünk oda a főbb zónákra az irodai ergonómia kialakításakor. És merjünk változtatni a szokásainkon.

 

Egészen pontosan ezekre gondoltak

A bevezetőben is említett pontokra kell koncentrálnunk, ha azt szeretnénk, hogy ne fájduljon meg minden porcikánk a munkanap végére. Vagyis figyeljünk oda a hátra, a csuklóra, a nyakra és a minket körülvevő környezetre is.

 

A hát- és a derékfájdalom megelőzése a helyes testtartás kialakításával lehetséges. Ehhez pedig egy jó irodai székre van szükségünk. Ami kellően támasztja a derekat és a lapockát.

 

Ezt nem spórolhatjuk meg, vagy mégis?

 

Ha a székünk nem ilyen, már szerezhetünk be olyan kiegészítőt, aminek a segítségével az említett tulajdonságokkal ruházhatjuk fel a székünket. De nagyban hozzájárul a tartáshoz a lábtámasz is. Erről se feledkezzünk meg!

 
 

Ha a csuklófájdalmat szeretnénk elkerülni, illetve megszüntetni, hatékony lehet olyan egéralátét használata, ami beépített csuklótámasszal rendelkezik. Így a nap végére se fárad el a csuklónk. Ugyanez a megoldás a billentyűzeteknél is alkalmazható. Apró dolog, de nagyon hasznos. Ez lett volna a második zóna.

 
 

A harmadik zóna a nyak területe. Azért, hogy ez a testrészünk se fájduljon meg munka közben, a monitor magasságán kell változtatnunk. Szerezzünk be monitortartó állványt, vagy ha notebookkal dolgoznánk, úgynevezett laptop munkaállomást. Ezek kimondottan masszív szerkezetűek és nagyon jól állíthatóak.

 

Figyeljünk arra, hogy a monitor felső része a szemünkkel egy magasságba kerüljön. Aminek következtében a fejünket úgy fogjuk tartani, hogy a nyakunkat nem terheli meg az egész napos munka sem.

 

Az egészséges munkakörnyezet már kicsit tágabb fogalom. Leginkább arról szól, hogy miként tudunk rendet tartani az íróasztalon, egyáltalán az irodában. Ha ugyanis minden irodaszer a helyén van, kevésbé lesz stresszes a munka. Ha pedig nincs idegeskedés, a fizikai fájdalom is ritkábban jelentkezik. Legyen tehát rend az íróasztalon, tudjunk eligazodni az archívumban, a használhatatlan irodaszereket pedig cseréljük le. Hiszen rossz eszközökkel nem megy a munka.

 

Összegezve: ha nem szeretnénk, hogy hát-, csukló- és nyakfájdalommal küszködjünk a munkanap végére, illetve hatékonyan szeretnénk ellátni a feladatunkat, szükségünk lesz a jó irodai eszközökre. Vagyis székre, csuklótámaszra, lábtámaszra, monitortartóra és megfelelő archiváló mappákra, dobozokra, iratrendezőkre. Sajnos ezek használata manapság elengedhetetlen. Főleg, ha a fél életünket az irodában töltjük - egy kis túlzással.

 

 

Ha Ön is hasonló problémákkal küzd, és szeretne változtatni, mi a megfelelő irodai eszközök beszerzésében segítünk. Nézzen körül az Írókéz irodaszer webáruházában!