Hallott már az Európai hulladékcsökkentési hétről? És az Irodák a papírfelhasználás csökkentéséért elnevezésű akcióról? Lényegében mindkettő ugyanarról szól. Hogy miről is? Mutatjuk.

 

 

 

Ha megvizsgáljuk az irodai környezetterhelést, a papírfelhasználás az egyik legnagyobb tétel, amivel a legtöbbet árthatunk. Ebből egyenesen következik, hogy minden egyes fel nem használt papírral tehetünk a fenntarthatóságért. Még akkor is, ha látszólag úgy tűnik, egy papírlap nem sok, aligha azon az egy lapon múlik a Föld jövője. Pedig igen is sok múlhat rajta, ha minden irodában naponta csak egy papírlapot spórolunk meg. És ezt bármelyik iroda nyugodtan „bevállalhatja”.

 

Az Európai hulladékcsökkentési hetet minden év novemberében rendezik meg a kontinens csaknem harminc országában, köztük hazánkban. Erről itt olvashat részleteket.

 

Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Magyarországon rendkívül népszerű az akció, amelynek keretében tavaly például minden korábbinál aktívabbak voltak az Európai hulladékcsökkentési hét önkéntesei. 2015-ben először minden megyében szerveztek és bonyolítottak le olyan akciókat, amelyek a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására irányították rá a figyelmet.

 

A másik kezdeményezés szorosan kapcsolódik ehhez, az Irodák a papírfelhasználás csökkentéséért akció ugyanis része az előbbinek. Aki erről is szeretne bővebben olvasni, annak ezt az oldalt érdemes meglátogatni.

 

újrahasznosított papírból készült iratrendező

 

 

 

Újrhasznosított karton archiváló doboz

 

A gyártók, a kereskedők látszólag ugyan elsősorban abban érdekeltek, hogy minél több papírt gyártsanak és értékesítsenek, de a fenntarthatóság hosszú távon számukra is ugyanolyan fontos, mint bárki másnak. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy például az Írókéz irodaszer webáruház is arra ösztönzi a vásárlóit, hogy tegyenek meg mindent a takarékos papírfelhasználásért, illetve vásároljanak, használjanak újrahasznosított termékeket.

 

De hogyan lehet tudatosan takarékoskodni a papírfelhasználással azon túl, hogy mondjuk minden irodai dolgozó elhatározza: mostantól minden egyes napon eggyel kevesebb nyomatot készít.

 

Ennél ugyanis valamivel több kell a tudatosabb és alaposabb takarékossághoz. Hogy mi minden segít ebben, olvassa el korábbi bejegyzésünket!

 

És egy további, egyáltalán nem elhanyagolható törekvés: használjunk minél több, újrahasznosított anyagból készült terméket! Itt a papírféleségeket találja, ezek szerepelnek az Írókéz irodaszer webáruház kínálatában.

 

Van közöttük spirálfüzet, másolópapír és dosszié is. Ha pedig nem csak papírféleségekben gondolkodik, nézze meg ezeket a termékeket.

 

Végül ne feledje azt se, hogy azzal is spórolhat, ha nettó 30 ezer forint felett rendel, mert akkor ingyenes a kiszállítás. (Szombathelyen értékhatártól függetlenül ingyen szállíttatja ki a megrendelt termékeket az Írókéz irodaszer webáruház.