Egyre több irodai dolgozó használja a munkahelyén a saját infokommunikációs eszközeit. És itt nem csupán az okostelefonokra kell gondolni, hanem például a tabletekre és a laptopokra is.

 

 

Vannak munkahelyek, ahol ezt nem nézik jó szemmel, míg máshol már felismerték ennek a pozitív hozamát. A saját eszközüket munkaeszközként használók ugyanis rendszerint otthon is megnézik a munkahelyi levelezésüket, korábban mennek munkába, vagy este tovább maradnak a munkahelyükön, hogy legyen idejük a céges és a személyes ügyeik elintézésére is. Ennek pedig az a következménye, hogy a saját eszközeiken a személyes használat során begyakorolt mozdulatokkal hatékonyabb munkát végeznek, mint mondjuk a céges asztali számítógépeken. Az persze más kérdés, miképpen lehet a munkáltató és a dolgozó számára is biztonságossá tenni a céges ügymenet kivitelét a személyes eszközökre. Erről nemrég a hgv.hu jelentetett meg egy érdekes, jövőbemutató írást, ami itt olvasható el.   

 

De van egy másik, a fentiekből következő vetülete is a vázolt gyakorlatnak. Az a tény, hogy az irodai dolgozók egy jelentős része inkább a saját mobileszközeit használja a megunt, esetenként divatjamúlt és kényelmetlen munkahelyi számítógépek helyett, egyszersmind felkínálja a lehetőséget arra is, hogy amikor a cég lecseréli a régi irodai számítógépeit, azok tartozékait és az eszközökön futó alkalmazásokat, a beszerzés előtt célszerű megkérdezni az alkalmazottak véleményét, milyen eszközökön és alkalmazásokkal dolgoznának a legszívesebben.

 

Előfordulhat persze, hogy ahány megkérdezett, annyiféle vélemény érkezik, de nagyobb a valószínűsége, hogy kialakul egy bizonyos trend, amit érdemes figyelembe venni.

 

Saját laptop az irodában

 

Egy korábbi írásunkban arról értekeztünk, mi alapján döntünk például valamelyik tablet vásárlása mellett, amikor sorra vesszük a kínálatot. Erről itt olvashat.

 

Volt egy bejegyzésünk arról is, hogy a szakértők szerint melyik mobil eszköz váltja majd fel a közeli jövőben a hagyományos PC-ket. Egyes jóslatok szerint előretörhetnek a windows-os táblagépek - az erről szóló írásunk itt.

 

Ebben a cikkben olvasható egyebek mellett, hogy a fejlesztők és a gyártók több fronton is készülnek a váltásra, a piaci szereplők pedig folyamatosan versenyben vannak egymással és az idővel. Mert az már nem kérdés, hogy az irodában is a mobil infokommunikációs eszközöké a jövő, a kérdés csak az, hogy pontosan melyik is lesz ez az eszköz. Talán a netbook? Vagy a notebook? Esetleg laptopnak, ultrabooknak vagy tabletnek hívják majd? Netán egy egészen új elnevezést kell majd megtanulnunk?

 

Sok még a kérdés, de egy biztos: túl azon, hogy mobil lesz ez az eszköz, szinte biztosra vehetjük azt is, hogy az irodai dolgozók a jelenleginél is sokkal nagyobb arányban fogják a saját készüléküket használni a munkahelyükön. És itt vissza is kanyarodtunk a cikk elején megfogalmazottakhoz: jól teszik a munkahelyi vezetők, ha a beszerzés előtt egyfajta közvélemény kutatást tartanak a dolgozók körében. És egyre inkább hajlanak arra, hogy engedélyezzék a dolgozók saját eszközeinek hivatali használatát. Illetve a „távoli asztali kapcsolat” funkciót, aminek az a lényege, hogy a munkavállaló otthonról kapcsolódik a céges számítógépre.

 

 

Mobil irodai eszközök és alkalmazások széles választékát találja az Írókéz irodaszer webáruházában. Kattintson ide, és válogasson a jobbnál jobb készülékek között!

 

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider