Ön mennyi időt tölt az irodában? Valószínűleg a nap nagy részét. Úgyhogy Önnek sem árt odafigyelnie arra, hogy milyen széken ül, és hogyan tartja magát. Megnéztük, mit tehetünk azért, nehogy idő előtt gerincproblémánk legyen. És persze azért, hogy kényelmesebb legyen a munkavégzés.

 

 

Elsődleges, hogy bármilyen széken is ülünk, tartsuk magunkat helyesen. A napi munkavégzéshez a legjobb, ha a csípő és a térd nagyjából 100-110 fokos szöget zár be. És az is fontos, hogy a lábunkat ki tudjuk nyújtani.

 

Persze nem mindegy az sem, hogy milyen széket választunk. Jó, ha a magasságot a saját méretünkhöz tudjuk állítani. Arra figyeljünk, hogy az ülő rész a térdünkig érjen. De nem csak a magasság számít. A dőlésszög is meghatározó, ha a kényelmes, hosszú távú munkavégzés a cél. Nem célszerű nagy dőlészöget beállítani, nagyjából 5 fok elegendő lehet.

 

A szék magasságát ugye a térdhez képest nézük. De figyelnünk kell arra is, hogy a monitor teteje a szemünkkel egy vonalban legyen. Ha ez nem teljesül, akkor az asztalunk magas vagy alacsony. Változtassun ezen!

 

Az ülés akkor lesz igazán kényelmes, ha teljesen hátra ülünk a széken. Méghozzá úgy, hogy a háttámla a derekunkat is tartsa. Nem szabad továbbá, hogy lábujjhegyen álljunk, azaz üljünk. De az sem jó, ha csak kinyújtott lábbal kényelmes az ülés. Az irodai szék magasságának beállításakor tehát ügyeljünk arra, hogy a talpunk teljesen a földön legyen.

 

helyes testtartsá - irodai szék

 

A kartámasz funkciója, hogy pihentesse a vállat. Így az a jó méret, ahol pont eléri a könyökünk a támasztékot. És így nem kell tartanunk a vállunkat. A lényeg, hogy a könyökünk kicsit előbbre legyen a vállunknál. A támla az ülő részhez képest 105 fokos legyen.

 

A helyes tartást befolyásolja az is, hogy hol és hogyan helyezkedik el az asztalon a monitor és a billentyűzet. A monitor magasságára vonatkozóan már írtuk, hogy a tetejének a szemünkkel kell egy vonalban lennie. Viszont azt nem mondtuk, hogy célszerű egy kicsit megdönteni felfelé. Nagyjából 25 fokkal.

 

A billentyűzetet is ajánlott kényelmesen elhelyezni az asztalon. Aki egész nap a gép előtt ül, az tudja, nem jó, ha folyamatosan nyújtózni kell. Szakértők javaslatai szerint a billentyűzet és az egér az asztal szélétől 10-15 centiméterre legyen. Legalább annyi helynek lennie kell, hogy a csuklót meg tudjuk támasztani.

 

Látszik, mennyi mindenre kell odafigyelni. Nem árt tehát már a vásárláskor a megfelelő irodai széket és asztalt kiválasztani.

 

Válasszon olyan irodai széket, ami valóban kényelmessé teszi a munkavégzést. Mi segítünk, mutatjuk az Írókéz irodaszer webáruház kínálatát, csaknem 200, irodába való különböző szék közül választhat. Számos közülük olyan, ami az Ön igényeire szabható. Azaz a mérete könnyedén beállítható.

 

 

 

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider