Radírozni tudni kell! – engedett meg egy megjegyzést Bettina a munkatársára, aki addig próbálta eltüntetni a főnöke kézírásából az egyik áthúzott szót, mígnem a papír teljesen elvékonyodott, szinte kilyukadt. Lehet, hogy nem a megfelelő radírt használta? Vagy nem is a radírt, hanem valamilyen más hibajavítót kellett volna elővennie a fiókból?

 

 

Amíg kézzel írunk vagy a kinyomtatott dokumentumokon (például sokszorosítás előtt) javításokat kell elvégezni  – márpedig ezek a műveletek egy ideig még mindennaposak lesznek az életünkben -, addig mindig ott kell lenniük az irodákban, de még az otthonunkban is a különféle hibajavítóknak.  De - ahogy Bettina mondta - radírozni tudni kell. A legnagyobb hibát ugyanis akkor követjük el, ha nem a megfelelő eszközt használjuk, hiszen amellett, hogy nem lesz esztétikus a javítás, tönkremehet a papír, a füzet vagy a többi dokumentum.

Radír - hibajavító

Az elefántos – KOH-I-NOOR – radírokat mindenki ismeri, ezek is megtalálhatók az Írókéz irodaszer webáruházának kínálatában, ahol egyébként több mint 130 különféle hibajavító közül lehet választani.

Igen, a radírozás csak az egyik módja annak, hogy korrigáljuk a kézírással ejtett hibát. Jobb, ha hibajavításról beszélünk, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy radíroznunk kell, ha egyszer az a fránya hiba megesett. Számos módja létezik ma már annak, hogy „eltűntessük” a dokumentumról a hibás részeket. És a gyártók szerencsére ehhez igen sokféle eszközt adnak a kezünkbe.

Itt vannak például a különféle hibajavító rollerek. Számos változatukat használva 4-5 milliméter széles festékcsíkkal fedhetjük be az írógéppel vagy kézírással ejtett hibát, a csíkra aztán ráírhatjuk a helyes szöveget.

hibajavító

A gyártók színben és formában is igen gazdag választékot kínálnak, mindez megrendelhető az Írókéz online értékesítő felületén is. Ezeknek az igen precízen működő kis fogaskerekes eszközöknek csak egyetlen hibájuk van: kifogy belőlük a szalag. Bár léteznek már csaknem 15 méteres szalaggal betárazott hibajavítók is, amelyeknek az élettartama kétségkívül igen nagy, de egyszer ezek is kifogynak. Ha valaki nem szívesen dobja el a rollerét, az válasszon utántölthetőt, például a HENKEL ilyet is gyárt. A 14 méteres filmbázisú szalag könnyen cserélhető. További előnye, hogy használatával a papír egyáltalán nem hullámosodik.

A KORES hasonló termékét úgy alakították ki, hogy azzal a jobb- és a balkezesek egyaránt könnyen dolgozhatnak. A rollerrel javított rész azonnal felülírható, tökéletes fedést biztosít, fax papíron is használható, fénymásolaton nem hagy nyomot.

A hibajavításban a rollerek mellett a különféle tollak is a segítségünkre lehetnek. Ezek működésének a lényege, hogy festéket viszünk a javítandó felületre, s arra - az esetek többségében száradási idő nélkül – szinte azonnal írhatunk, gépelhetünk. A hibajavító tollak és folyadékok ugyancsak nagy választékban kaphatók.

Mielőtt döntenénk, érdemes alaposabban megnézni a kínálatot, hiszen találunk abban oldószeres és oldószer nélküli javítófolyadékot is. Hogy ki melyiket tartja praktikusabbnak, azt használója válogatja. Talán csak egy tanácsot emelnénk ki: aki ritkábban ejt hibát, jobb, ha az oldószeresek között válogat, nehogy a ritka használat miatt beszáradjon az eszköz.

Végül menjünk vissza a radírok világába. Itt aztán tényleg hosszan el lehet időzni a válogatással. Érdemes lehet egyszerre többfélét is megrendelni és az irodában tartani, hiszen előre nem tudhatjuk, hol és milyen íróeszközzel vétünk majd hibát. Radírozni pedig – ne feledjük Bettina intelmét – tudni kell!