A nyár a villámlások szempontjából a legveszélyesebb időszak, olyankor 4–5 naponként fordul elő zivatar. Az érzékeny elektronikai eszközök – a házimozik, a számítógépek, a televíziók, a vetítők (és mindezek természetesen az irodai alkalmazásban is) – tönkremehetnek a villámlás okozta túlfeszültség hatására.

 

Egy mérés szerint a hazai háztartások 53 százaléka észlelt már áramellátási problémát villámcsapás okozta túlfeszültség miatt. Csakhogy a lakosság kétharmada nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül egyéb villámvédelmi megoldások is létezhetnek. A munkahelyeken, ahol koncentráltan vannak jelen a különböző elektronikai berendezések, erre a problémára talán jobban figyelnek, bár korántsem lehetünk biztosak abban, hogy ezen a területen minden rendben van.

Az áramellátásban jelentkező túlfeszültségnek két oka van: a kiugróan magas feszültség általában villámcsapás, a „valamivel magasabb” feszültségszint pedig hálózathiba következménye. A villám nem csupán ott okoz kárt, ahova becsap: mágneses erőtere indukció útján akár egy kilométer távolságban is károkat tehet az elektronikus berendezésekben.

Köztudottan kétféle készülékhasználó létezik: olyan, aki megtapasztalta már a túlfeszültség következtében bekövetkező adatvesztést és hardverkárokat, illetve olyan, aki csak ezután fogja megtapasztalni – ha nem alkalmaz valamilyen védelmi megoldást. Túlfeszültség-védelmi berendezések használatakor is többlépcsős védelemre van szükség. A villámhárító a nagy áram közvetlen romboló hatásától megóvja az ingatlant és lakóit, az elosztószekrényekben található (ha beépítettek ilyet) fedő- és középvédelmi eszközök pedig az igen nagy túlfeszültség-impulzusokat szelídítik meg, így a legnagyobb károktól védenek. A „megszelídített”, ám még mindig nagy energiájú impulzustól helyi túlfeszültség-védelmi eszközök segítségével védhetők meg az érzékeny elektronikai berendezések.

Ezek ára a védeni kívánt eszközök – számítógép, házimozi, televízió – árához képest elenyésző: többmilliós berendezéseket néhány ezer forintos befektetéssel is megvédhetők.

Az Írókéz irodaszer webáruházában megtalálható szünetmentes tápegységeklegtöbbje igen komoly védelmet nyújt a túlfeszültség ellen. A berendezések jelentős részét az EATON gyártja, jellemzően megfelelnek a szigorú, IEC 61643-1 nemzetközi túlfeszültség-védelmi szabványnak.

Az egyes készüléktípusok közötti árkülönbség aszerint alakul, hogy az adott terméknek mekkora a teljesítménye – 660, 900, 1200 Watt. Az Ellipse ECO 500DIN névre hallgató készülék például alig kerül többe 30 ezer forintnál, és különös jellemzője, hogy a vonatkozó két év garancia érvényes a csatlakoztatott, korlátlan számú számítástechnikai berendezésre is.

Az EATON szakemberei egyébként azt tanácsolják, hogy olyan túlfeszültség-védelmi berendezést válasszunk, amelynek alacsony a feszültség-áteresztő értéke. (A túlfeszültség-védelmi megoldás csak akkor működik, ha a lakásban van szabványnak megfelelő földelés!) Továbbá olyan eszközt, amely az áramlökések által veszélyeztetett összes útvonalat, a többi között az elektromos, a telefonvezetékeket, az adatkábeleket és a koaxiális kábeleket is lefedi.

Bár az ősz és a tél kevésbé veszélyes évszak a villámlások szempontjából, a túlfeszültség-védelemről mégse állíthatjuk, hogy szezonális feladat. És lesz majd tavasz, lesz még nyár…