Azt tudta, hogy egy ember életében hány golyóstollat használ el? És azt, hogy másodpercenként mennyi golyóstoll eladására kerül sor a világon? Vagy azt, hogy mi az a szó, amit a tollak 95 százalékára ráírnak, amikor ajándékba adják? Mutatjuk. És azt is eláruljuk, melyik a világ legdrágább golyóstolla, továbbá melyik országban hogyan nevezik Bíró László találmányát.

 

 

A bestphotosite.net összegyűjtött néhány érdekességet a golyóstollakról. Olyan dolgokat írtak le, amit szerintünk érdemes lehet mindenkinek elolvasnia. Főként azért, mert a golyóstollnak magyar vonatkozása is van. Bíró László találmánya, amire igazán büszkék lehetünk. A golyóstollat az 1930-as években találta fel Magyarországon, majd a negyvenes években Argentínában tökéletesítette. Azóta használjuk. Szinte minden irodában megtalálható. Még ma is, amikor gyakorlatilag mindent digitalizálunk.

 

Bíró László tollait biro pen néven ismerte meg a világ

 

Az első Bíró-féle golyóstollakat nagyobb mennyiségben az angol kormány vásárolta meg a Royal Air Force számára. Ennek az oka az volt, hogy nagy magasságokban is működött, nem folyt ki belőle a tinta. Nagyjából tíz év múlva, az ötvenes évek közepén a Parker cég is kezdte forgalmazni a golyóstollat. Így a biro pen elérhetővé vált szinte mindenhol a világban.

 

A golyóstollat egyébként angolul ballpoint-nak hívjuk, spanyolul bolígrafon-nak, olaszul penna a sfera-nak, míg németül Kugelschreiber-nek. Argentínában pedig Bíró László után biromi a golyóstoll neve.

 

 

Na de visszatérve a bevezetőben említett érdekességekre: Tudta, hogy egy év alatt mennyi golyóstollat használunk el? Bizonyára nem. Egy átlagos ember 4,3 tollat “fogyaszt”. Egy tollal pedig nagyjából 50 ezer szót írunk le. Érdekes.

 

Ahogy az is, hogy ha ajándékba adunk valamilyen elegánsabb tollat, akkor az emberek 95 százaléka a megajándékozott személy nevét íratja rá. Érdekesség továbbá, hogy a legdrágább toll a Guinness rekordok könyve szerint az úgynevezett Montegrappa. Ennek az értéke egymillió euró.

 

Nálunk azért ennél olcsóbb golyóstollak és más típusú írószerek is kaphatók. De az egyszerű hétköznapi íróalkalmatosságok mellett azért talál exkluzív, ajándékozásra alkalmas tollakat is. Nézzen körül a webáruházunkban!

 

A golyóstollakat az exkluzív irodaszerek között találja. Ahol válogathat például a Diplomat márka termékei közül. Ez egy ajándékozásra igencsak alkalmas exkluzív golyóstoll. A legdrágább Diplomat tollunk 50 ezer forintba kerül, de a választék rendkívül széles. Ennél olcsóbb termékeket is talál a kínálatban. Érdemes körülnézni. Az exkluzív tollak között egyébként más gyártók termékeit is megtalálj: Parker, Schneider és Waterman tollak is rendelhetők. Mutatjuk.