Mindenkivel előfordult már, hogy fáradt lábai – este, a munkából hazatérve – sehogy se találták a helyüket. (És nem csak azok ismerik ezt az érzést, sőt: főleg nem azok, akik egész nap fizikai munkát végeztek, sokkal inkább azok, akik – kisebb-nagyobb megszakítással - nyolc órán keresztül ülnek az irodában.) Ilyenkor már az is sokat segít, ha kiléphetünk a cipőből. Aztán jön a felpolcozás, esetleg más, a fáradt végtagokat valamiképpen megnyugtató testhelyzet kialakítása. Ha ez sem segít, elő a krémekkel!

 

 

 

A fáradt láb nagyon nehezen piheni ki magát, sokszor még az éjszakai fekvés is kevésnek bizonyul. Ráadásul jön a másnapi folytatás, újabb nyolc óra az irodában, este pedig… Ezt hívják mókuskeréknek.

 

Mit lehet tenni, hogyan lehet kitörni a mókuskerékből?

 

Szakemberek azt tanácsolják, hogy erre a tünetre, mármint az „ólmos fáradtság” érzésre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen első jele lehet a lábunkban futó vénákat érintő megbetegedéseknek.

 

„A lábszárat érintő folyamatos stressz, vagy az állandó mozgásszegénység ebből a szempontból egyaránt káros. Ahhoz, hogy az alsó végtag szöveteiből az elhasznált vér összeszedődjön, és a felületes, illetve a mélyvénás rendszeren keresztül a szív felé haladjon, megfelelő izommunka (izompumpa) is szükséges. A túlerőltetés, de a mozgáshiány következtében is sérül ez a továbbító funkció, a vér megreked az erekben, azok fala elvékonyodik, kitágul, és már készen is van a visszértágulat” – írja a benu.hu.

 

Előzzük meg a bajt!

 

Ennek egyik lehetséges módja, hogy megfelelő lábbelire cseréljük az utcait, amikor beülünk az irodába. Fontos az is, hogy időközönként intenzíven mozgassuk meg a lábunkat, ami ebben a mozgásszegény helyzetben igazi felüdülést, azaz pihentetést jelent a végtagoknak. És még valami: használjunk megfelelő lábtámaszt ülőmunka közben.

 

 

Tizennyolc féle lábtámasz közül válogathat az Írókéz webáruházában. A legtöbb közöttük állítható magasságú, de van olyan is, aminek a dőlésszögét is meghatározhatjuk. A termékeket itt találja.

 

 

Az egyik legnépszerűbb lábtámasz használata például segíti a kényelmes testhelyzet felvételét, továbbá megelőzni a hát-, illetve nyakfájást. Dőlésszöge állítható, nem csúszik el a padlón. Stabil fém keret biztosítja a lábtámasz tartósságát, a felületén lévő puha gumi pedig megakadályozza a láb elmozdulását.

 

Az ára mindössze húszezer forint. Ha belegondol, néhány tubus krém áráért beszerezheti, és általa nem csupán a lábaival tesz jót, hanem a gerincével és a nyakával is. Ezek ugyancsak olyan testrészek, amelyek a mozgásszegény életmód következtében gyakran okozhatnak kellemetlenségeket.

 

Látható: a lábtámasz megvásárlása nem pénz, inkább elhatározás kérdése. Sokkal inkább vonatkozik ez a megállapítás a kéztámaszokra, merthogy ilyeneket is talál az Írókéz webáruházában. Csuklótámaszból még nagyobb a kínálat.

 

És a választék azt is jelzi: a gyártók nagyon ügyelnek arra, hogy – a kényelem mellett – az egészség megőrzése legyen a munkahely kialakításánál az egyik legfontosabb szempont.