Vajon mekkora egy pendrive élettartama? Milyet válasszunk, ha a munkánkhoz használnánk? És mit tegyünk, ha azt szeretnénk, hogy sokáig megőrizze a rajta tárolt adatokat? Mutatunk néhány hasznos tanácsot.

 

 

 

A pendrive-ok élettartama számos tényezőtől függ. És nem években mérendő, hanem használatban. Pontosabba írásban, törlésben és olvasásban.

 

A pendrive élettartama a nem túl neves gyártóknál nagyjából 10 ezer írás-olvasást jelent. Ha jobb, minőségíbb USB-s adattárolót vásárolunk, 100 ezres átlag írás-olvasás is lehetséges. Ha kicsit utánaszámolunk ennek, akkor látszik: 20-25 évig is használhatjuk a pendrive-unkat úgy, hogy az adataink biztonságban vannak. Már ha jó minőségű gyártó termékét vásároljuk.

 

Ugyan előfordul, hogy gyártási hiba miatt a jobb modellek is hamarabb tönkremennek, ez azonban a termékek kis számánál figyelhető meg.

 

A pendrive “szavatossága” is lejár egyszer, de általában ez nem jelent azonnali teljes adatvesztést. Általában fokozatosan mennek tönkre. Előbb az írási képességüket vesztik el, ettől azonban még egy darabig olvasni lehet a rajtuk lévő adatokat. Ez a tulajdonság megint csak a jobb termékekre jellemző.

 

Ezért amikor pendrive-ot vásárolunk, figyeljünk arra, hogy ismert gyártó termékét szerezzük be. Nem árt olyat rendelni, amihez még garanciát is vállalnak. Ezekről mindig tájékozódjunk a választott adathordozó leírásánál.

 

A pendrive-ok előnye egyébként a hordozhatóságukban rejlik - ez nem újdonság. De ebből adódik, hogy viszonylag ellenállóbbak a külső hatással szemben. Ennek ellenére azonban nem árt odafigyelni néhány dologra. Ha így teszünk, valamelyest megnövelhetjük a pendrive élettartamát.

 

 

Először is mindig tegyük rá a védőkupakot, ha nem használjuk. Ne dolgozzunk vele szélsőséges időjárási körülmények között. A magas páratartalom, a különösen magas vagy alacsony hőmérséklet rosszat tehet. Természetesen a víz és a por sem használ neki.

 

Ügyelni kell továbbá a biztonságra használat közben és után is.

Ha befejezte a pendrive-val való munkát, szakszerűen válassza le azt a számítógépről. És csak akkor csatlakoztassa a gépéhez, ha valóban dolgozik vele. Fölöslegesen ne rövidítse az élettartamát.

 

Hogyan tudhatom meg, hogy megfelelően működik a pendrive?

 

Számos ingyenes program található erre az interneten. A HVG pár évvel ezelőtt bemutatott egy ilyen szoftvert. Erről itt lehet olvasni.

 

Visszaállítható az elveszett adat?

 

Ritkán, de igen. Vannak adatmentő és adatvisszaállító programok. Legtöbbjük ingyenesen letölthető. A Chip.hu oldalán az alábbiak közül lehet választani.

 

Persze ezek már csak utólagos problémamegoldási módszerek. A legegyszerűbb, ha már a vásárlás során törekszünk arra, hogy megfelelő minőségű pendrive-ot vegyünk meg. Ha pedig már beszereztük, használjuk szakszerűen, így éveken át biztonsággal tárolhatjuk, hordozhatjuk rajta az adatainkat.


Az Írókéz irodaszer webáruházában több mint 220 pendrive közül választhat. Nézze meg a kínálatot!