A papír mentes iroda létrehozása manapság még aligha lehetséges. Zöld irodát működtetni viszont bárki képes lehet. Csak egy kis kreativitás és alkalmazkodó képesség kell hozzá.

 

 

Mivel a nyomtatás fontos része az irodai munkának, ezért teljesen papír mentes nem lehet az iroda. Viszont, ha kicsit odafigyelünk, csökkenthetjük a felhasznált nyomtató papír mennyiségét, és mérsékelhetjük a festékfelhasználást is. Ezáltal “zöldebbé” tesszük az irodai munkát. De nem csak a kisebb mennyiségű papír és festék használattól lesz környezetbarát az irodai nyomtatás. Ha a használt tonert például az erre kijelölt gyűjtőhelyen leadjuk, már egy újabb lépést tettünk a zöld működés felé.

 

Nem beszélve arról, hogy az újragyártott toner, festékpatron használata is környezetbarát lépésnek minősül. Ugyanis nem kell újra gyártani az adott kellékanyagot. A régit újítják fel, ezzel pedig védik a környezetet. Ez az újrahasznosítás egyik jó példája.

 

Mivel lehet még környezetbaráttá tenni a nyomtatást?

 

Fontos, hogy átgondoljuk nyomtatás előtt, hogy valóban szükséges-e kinyomtatni az adott dokumentumot. Sokan gondolkodás nélkül rákattintanak a print gombra. Pedig elképzelhető, hogy digitális formában is hasznát tudtuk volna venni az anyagnak.

 

Használjunk kétoldalas nyomtatást. Zöld megoldásnak számít a duplex nyomtatás, mivel így fele annyi papírt fogy

 

Használjunk kisebb betűket a nyomatokon és ha nem szükséges, ne nyomtassunk fotókat. Vezessünk be takarékos betűtípusokat. És vegyük szűkebbre a sortávolságot.

 

 

A zöld nyomtatáshoz egyértelműen hozzátartozik az újrahasznosított papírok használata is. Amik manapság már kaphatók a korábbinál fehérebb változatban is. Vagyis akár kontrasztos, jó minőségű nyomat is készíthető ilyen papírra. Így már nem lehet kifogás az a vélekedés se, hogy az újrahasznosított papír kizárólag gyengébb minőségű nyomatok előállítására alkalmas.

 

Kevesebb tinta fogy, ezáltal zöldebb a művelet, ha vázlat módban nyomtatunk. Sokszor ez a minőség is megfelelő lehet. Az irodán belüli nyomatokhoz mindenképpen. Használjuk ki a nyomtató programoknak ezt a beállítási lehetőségét!

 

Ha lehet, nyomtasson vázlatokat régi papírokra. Olyanokra, amiket korábban már használtunk, de a másik oldaluk még üres. Olyan anyagokhoz, amiket csak mi olvasnánk, bőven megteszi az ilyen nyomat is. Ezeket a használt papírokat egy külön dobozban is gyűjthetjük az irodában.

 

És ez csak néhány tipp. Egy kis kreativitással láthatóan sokat spórolhatunk. A megtakarítás mellett pedig az irodai munkát is zöldebbé tesszük. Ami szintén fontos szempont manapság.

 

Amennyiben Ön is “zöldítene” és a környezetbarát irodai munkához keres irodaszert, nézzen körül az Írókéz irodaszer webáruházában! Klikk!