Ahogy megyünk egyre beljebb az őszbe, mind gyakrabban kell felkapcsolnunk a villanyt abban a helyiségben, ahol éppen tartózkodunk. Rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák. A munkahelyeken – főleg az irodában, ahol a munkaidőnkből rendszerint négy-hat órát a monitor előtt ülünk – többször nyúlunk az asztali lámpa kapcsolója felé, nem egyszer állítgatjuk a lámpát, hogy a megfelelő helyre szórja a fényét.

 

 

 

De vajon jól csináljuk?

 

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló törvény pontosan előírja, hogyan kell elhelyezni a munkaasztalt, mennyi időt tölthetünk a képernyő előtt, milyen megvilágítással dolgozhatunk, milyen hőmérsékleti értékek között ideális a munkavégzés.

 

Tudta Ön, hogy normál esetben percenként 20-25 alkalommal pislogunk? És azt, hogy számítógép előtti merev munka közben ez a szám akár a harmadára is csökkenhet? A kevesebb pislogás a szem kiszáradásához vezet, a kiszáradt szem pedig gyorsabban fárad, végső soron romlik a látás.

 

No ezért se mindegy, hogy milyen a munkaterület megvilágítása, hiszen a szemünk látja a kárát annak, ha nem megfelelő fényforrást választunk, illetve ha rosszul helyezzük el az asztali lámpánkat.

 

 

Egy kifogásunk biztosan nem lehet. Azt nem mondhatjuk, hogy nem tudunk megfelelő asztali lámpát vásárolni, hiszen a kínálat óriási. Az Írókéz webáruházában például csaknem ötven féle asztali lámpa közül választhatunk. Ha érdekli a kínálat, kattintson ide!

 

A különböző szabványok a belső téri munkahelyeknél, ezen belül is az íráshoz, az olvasáshoz, a gépeléshez, az adatfeldolgozáshoz 500 lux megvilágítási értéket határoznak meg. A lámpatesteket úgy kell elhelyeznünk, hogy elkerüljük a fényes tükröződéseket. Nem csak a túl sötét-, hanem a túl fényes munkahelyek is komoly kockázatokat jelentenek, mivel a fehér papírlapok miatt a szemet túlzott fényhatás éri. A hideg színhőmérsékletű fénycsövek zavaróan sápadt megvilágítást eredményeznek az előírt meleg, illetve semleges színhőmérsékletűek helyett. A képernyő előtti munkavégzés során a kezelő munkavállaló nézési iránya lehetőleg párhuzamos legyen az ablakokkal és a világítótestekkel. És lehetőleg ne helyezzünk el képernyőt az ablakok előtt – tanácsolják a piacesprofit.hu-n.

 

A legegyszerűbb, 40 Wattos asztali lámpa mindössze 3 ezer forintba kerül az Írókéz webáruházában. A legdrágábbak közelítenek a harmincezer forinthoz. Ez utóbbiak ára talán túlzottnak tűnik egyesek számára, főleg ha mondjuk egy tíz-tizenöt munkahelyes iroda együttest kell felszerelni a megfelelő asztali lámpákkal. Viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy például egy 20 ezer forintos asztali lámpa halogén izzóval felszerelt, háromállású kapcsolóval ellátott, állítható rajta a fej és a kar, s ami talán sokak számára szintén nem közömbös, az az egyszerű és elegáns dizájn, miáltal a lámpa szinte minden környezetbe beleillik.