Úgy tűnik, napjainkban semmi sem szab határt a hordozható (mobil) infokommunikációs eszközök terjedésének. Ahogy a táblagépek és az okostelefonok szorítják kifelé a mindennapos – mit mindennapos, mindenórás – használatból a nem is olyan régen még szinte „egyeduralkodónak” számító mobil számítógépet, a laptopot, úgy dobják piacra a gyártók szinte hétről hétre megújuló akkumulátor kínálatukat. Mert egyvalami azért mégis gátat jelent a mobileszközök folyamatos használatának: ez pedig az akkumulátorok, egyszerűbben szólva az áramforrások véges volta.

 

 

 

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor fontos telefont várunk, de a készülék kijelzőjén az az üzenet jelenik meg, hogy perceken belül lemerül. Vagy: végre eljutottunk egy nagyon vágyott helyre, és még fotót is készíthetnénk mondjuk a világ leglátványosabb múzeumában, de a fényképezőgép felmondja a szolgálatot, mert nincs a művelethez elegendő áramforrás. És még sorolhatnánk a hasonló példákat, ráadásul ki-ki hozzátehetné a saját „szerencsétlenségét”, a valamely mobileszköz váratlan lemerüléséből fakadó bosszúságot.

 

Jobb megelőzni az ilyen eseteket. Ma már nem túl nagy befektetéssel, néhány ezer, esetleg pár tízezer forintból egészen profi módon felszerelkezhetünk különféle akkumulátorokból. Az Írókéz webáruházában csaknem ötven ilyen tartozék közül válogathat. És mindegyik nagyon praktikus, küllemét tekintve pedig egészen dizájnos.

 

Méretüket és formájukat tekintve találunk a kínálatban henger alakút, négyzeteset vagy mobiltelefonhoz hasonlítót éppúgy, mint olyat, amelyik nem nagyobb egy normál bankkártyánál. Mindegyik USB-csatlakozással ellátott, töltöttségüket tekintve pedig több órányi használatra elegendő energiát tartalmaznak.

 

Itt van például a Verbatim "Power Pack" elnevezésű akkumulátora, amit kis súlya és karcsú kialakítása ideális útitárssá teszi. Feltölthet vele különféle eszközöket: iPhone, iPod Touch/Nano/Shuffle készülékeket, mikro USB töltésű okostelefonokat és vezeték nélküli bluetooth headseteket. A készülék mindössze 75 gramm, az akkumulátor élettartama ötszáz feltöltés.

 

 

De választhatunk egy másikat, mondjuk a Sandberg "Credit Card" termékét. Ez az eszköz szorosan illeszkedik a zsebbe, így a tulajdonosa mindig magánál tarthatja. Minden, micro USB-csatlakozóval rendelkező telefonnal kompatibilis. És tényleg úgy néz ki, mint egy bankkártya.

 

És ha már Sandberg, és ha valaki nem akarja terhelni az elektromos hálózatot, itt van két mobil akkumulátor, amiket napelemmel láttak el. Természetesen feltöltheti az eszközt hálózatról is USB-csatlakozással, ennek az időtartama nagyjából hét óra. Ha azonban a Napot használja áramforrásnak, akkor 22-24 óra a feltöltési idő (direkt megvilágítással). Ha kíváncsi erre az igazán remek akkumulátorra, nézze meg itt.

 

Lám, a környezetkímélő megoldások ezen a területen is terjednek. Az eszközök külön előnye, hogy bárhol feltölthetőek, csak süssön a Nap. Ennek a napelemes akkumulátornak az ára is igazán kedvező, kevesebb, mint 20 ezer forintba kerül. És szinte ki-, pontosabban lemeríthetetlen, ha ügyelünk arra, hogy időben kölcsönözzünk vele energiát a Naptól. A napos időszakok pedig – ahogy az elmúlt nyáron is tapasztaltuk – egyre hosszabbak. Ugyanezt elmondhatjuk a legújabb fejlesztésű mobil akkumulátorok élettartamáról is.