Régen elképzelhetetlen volt, hogy tűfilccel jegyzeteljünk. Manapság viszont ha választani kell a hagyományos tol és a tűfilc között, az utóbbira esik a választás. És nem csak szakmai alapon döntünk.

 

 

 

De miért szeretjük annyira?

 

Valószínűleg azért, mert menő ezzel jegyzetelni, bár ez csak egy dolog. Emellett viszont praktikus és számos munkaterületen hasznos. Különösen azért, mert megbízható, és a fémfoglalatú hegyének köszönhetően vonalzó és sablon mentén történő rajzolásra is alkalmas.

 

A tűfilcet akár vázlat rajzolására is bátran használhatjuk, különösen szép, kontrasztos rajzokat készíthetünk vele. Ha megfelelő minőségű és vastagságú papírlapra írunk vele, meglehetősen egyedi lesz az eredmény.

 

A tűfilcek egyébként pigment tintát tartalmaznak. Az ezekkel írt szöveg, rajzolt vázlat kitörölhetetlen. Ami pedig a felsoroltakon túl különösen sok területen teszi felhasználhatóvá, az a fényálló, vízálló tulajdonsága.

 

Mely területeken használhatók a tűfilcek?

 

A leginkább vázlatok, rajzok készítésével foglalkozó szakmákban. Mérnökök, dizájnerek, tervezők előszeretettel használják.

 

És a művészeti ágakban is gyakran előfordul. A Művészház.com oldalán például a rajzoláshoz szükséges kellékként ajánlják. Itt azt javasolják például, hogy a rajzunk körvonalának a ceruzás megrajzolása után tűfilccel ajánlott átrajzolni a művünket. Részletek itt.

 

De nem mindegy, milyen vastagságú tűfilcet használunk

 

A mérnöki munkához 0,4-0,5 milliméteres a kiváló. Vastagabb vonalak rajzolásához a 0,8-1 milliméteres lehet az igazán megfelelő. Bár az 1 milliméteres változatok már inkább rostirónnak számítanak. Mérnököknek való, direkt műszaki rajzoláshoz készített tűfilcek itt.

 

Nem is gondolnánk, mennyi variációból válogathatunk, ha tűfilcet keresünk. A választáskor a méret és a színek mellett az íráshossz is mérvadó lehet.

 

 

Talán most sokan furcsán néznek... Viszont a tűfilcnek is van élettartama. Mivel nem utántölthető, ezért jó, ha ezzel is tisztában vagyunk. Egy tűfilc nagyjából 1200 méter írásra elegendő.

 

A tintát tekintve is vannak különbségek. Az Írókéz irodaszer webáruházában például kapható olyan tűfilc, ami "Cap Off" tintával van ellátva. Azaz 2-3 napig sem szárad be kupak nélkül az írószerünk. Hasznos dolog ez.

 

A legtöbb tűfilc egyébként vízálló és színtartó pigmentfestékkel van töltve. És - ahogy a bejegyzés elején is írtuk - az ezzel készült rajzok gyakorlatilag kitörölhetetlenek. A tinta fényálló és vízálló is.

 

De nem csak a munkahelyen, hanem az iskolában is népszerűek a tűfilcek

 

Ebben az esetben azonban a praktikumot háttérbe szorítja a “menőség”. Különösen népszerű dolog például STABILO tűfilcet használni a suliban. Ami egyébként ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik:

 

  • Egyedi, hatszögletű forma

  • Fémfoglalatú hegyek a hosszú élettartamért

  • Ideális vonalzó és sablon használatához is

  • Vízbázisú tintával töltve

  • Hosszú nyitvatarthatóság - nehezen szárad ki

  • Légzőszeleppel ellátott kupak a fulladásveszély elkerülésére (ha a termék gyerek kézbe kerülne)

 

És ezt írják róla a STABILO oldalán:

 

STABILO point 88. A STABILO klasszikus. Mindenki ismeri. Mindenki használja. Mindenkinek szüksége van rá. Egyedülálló dizájnja régóta kultusz. Megbízhatósága világszerte elismert. Már 30 briliáns színben. Az eddigi 25 darabos színpaletta 5 neon színnel bővült.

 

A STABILO-nál van egy másik újdonság is. Ugyanennek az említett tűfilcnek a mini változata. Ezt pici kezekbe és kis táskákba tervezték. Így néz ki.

 

Szóval a tűfilc kínálat meglehetősen széles, ahogy a felhasználási lehetőségek is több terültre terjednek ki. Érdemes ezért megnézni, miből lehet válogatni: klikk a tűfilcekért. Várjuk a webáruházunkban!