Sokakban még mindig meglepetést kelt, ha balkezes emberrel találkoznak. Pedig egyre gyakrabban fordul elő az ilyesmi. No, nem azért, mintha több balkezes ember születne mostanában, mint korábban – ugyan erről nincsenek számszerűsíthető mérések -, hanem azért, mert néhány évtizede már senki se próbálja átszoktatni a balkezeseket a jobb kéz elsőrendű használatára az óvodában és az iskolában.

 

 

A hatvanas-hetvenes években nálunk még kötelező volt az átszoktatás, megkeserítve ezzel sok-sok balkezes életét. Annyi haszna azért volt az átszoktatásnak, hogy sok balkezes attól kezdve kétkezessé vált, azaz mindegy lett számukra, melyikkel fogják a kanalat, de még az is sokaknál előfordult, hogy mindkét kezük író kéz lett.

 

Ahogy nem volt szabad bal kézbe venni a ceruzát, a tollat vagy az ollót a hatvanas-hetvenes években felcseperedő magyar gyerekeknek, ugyanúgy hiába is jelentkezett egy balkezes dominanciájú végzős nyolcadikos mondjuk fodrásznak. Azonnal eltanácsolták. Elsősorban azért, mert balkezeseknek nem készültek eszközök. Se ollók, se fésűk. És számos szakmában így volt ez.

 

 

Balkezes olló az Írókéz irodaszer webáruházban

 

Mára nagyot változott a világ ebben a tekintetben is. És nem csak az esélyegyenlőség jegyében igyekeznek a gyártók a lehető legtöbb munkahelyi és otthoni eszközt úgy elkészíteni, hogy azokat bármelyik kézzel könnyedén használhassuk, hanem azért is, hogy mindenki számára egyszerűbbé, gördülékenyebbé tegyék az életet. 

 

Az írószerek és az irodaszerek piacán is hasonló a helyzet. Vannak már balkezes golyóstollak, rollertollak, nyomósirónok, töltőceruzák, grafitceruzák és színes ceruzák is. Hogy mi a különbség a jobb vagy bal kézbe készült írószerek között? Erre azok tudnák legkönnyebben megadni a magyarázatot, akik korábban kénytelenek voltak jobb kézbe készült töltőceruzát használni a bal kezükkel.

 

Ha lehet egyáltalán fontossági sorrendet felállítani, akkor azt mondanánk, hogy az írószereknél is fontosabb szempont a balkezesek kiszolgálása az irodaszerek tekintetében. Erre kiemelt figyelmet fordítanak az Írókéz webáruházában is. Gondoljunk csak például a különféle hegyezőkre. Ugye, hogy nem mindegy, rááll-e a kezünk vagy sem! De folytassuk az ollókkal meg a késekkel. És vegyük például az óvodai vagy az iskolai ollókat. Akár otthoni használatra, akár intézményi beszerzés során van szükségünk ilyen eszközökre kisebb vagy nagyobb tételben, érdemes odafigyelni, hogy bal vagy jobb kézbe szánták-e azokat. Még tovább megyünk: vonalzókészlet. Mert abból is van már jobb- és balkezeseknek gyártott egyaránt.

 

A balkezesség, pontosabban balkezessel találkozni egyesek szerint szerencsétlenséget, mások szerint viszont éppen hogy szerencsét jelent. Ezt döntse el mindenki maga. De az biztos, hogy a balkezeseknek is jár az egyszerűbb élet akár az irodában, akár az otthoni környezetben.